Писмата

Все същите
Аватар
Green Light

Писмата

Мнение от Green Light »

"Попитахте ме какъв е смисълът да се пишат писма и нарекохте тази практика остаряла и неудобна (което говори по-красноречиво за вас, отколкото ме обижда, въпреки че все пак ме обижда).
​Представете си всичко, което сте си казали с някого, всички коментари, които сте обмеменили с приятели на по питие, по телефона с колеги и далечни роднини, всички незначителни мисли, които сте пратили набързо и нехайно по имейла, съобщенията, които сте написали на мобилния си телефон, и действително ще се окаже, че сборът от тези междуличностни контакти е същността на битието ви, понеже човешките взаимоотношения, както сме проумели на нашата възраст, са най-важното в живота ни; всичко това обаче вече го няма. Изчезнало е безследно! Някой ден, господин Уотс, и вас няма да ви има. Ако имате деца, те може би ще ви помнят, ако имате внуци, те, дай боже, може също да запазят откъслечни спомени за вас, но това не важи за техните деца. Може би потомците ви ще скътат няколко стари снимки в някоя книга или на някой рафт и два-три пъти в живота си ще прелистят книгата, ще видят лицето ви и ще си помислят: „А, да, Джими не прилича ли на нашия пра-прапрадядо Мик“, след което ще продължат да обръщат страниците и само това ще остане от вас – след по-малко от три поколения споменът за съществуването ви ще бъде почти заличен и вашият живот, животът, който в този момент възприемате отвътре като епичен, ще бъде сведен до кръвта във вените им и може би, ако извадите късмет, до някой далечен потомък с вашето име, откъснато от родословното ви дърво и дошло отново на мода след седемдесет и няколко години, както често става с модните тенденции, и лепнато на новородено, което няма да знае нищо за ВАС.
​Но все пак, ако човек е записал мислите си на хартия, трагедията, която току-що описах, няма да го сполети. Представете си, че писмата, които сте разпратили по света и които сте получили в отговор, наподобяват парчета от великолепен пъзел или, да използвам по-уместна метафора, ако са датирани, напомнят брънките на дълга верига и дори тези брънки да не се съединят в едно цяло, а те със сигурност няма да се съединят, даже да останат завинаги разпръснати по Земята като носените от вятъра крехки семенца на прецъфтяло глухарче, няма ли нещо прекрасно в това да си мислите, че житейската ви история е съхранена по някакъв начин и че някой ден точно това писмо би могло да означава за някого нещо, пък било то и съвсем мъничко?
​Ако всичко казано дотук ви се струва чисто и просто глупост, можете да вземете предвид една по-скромна стойност на писменото послание, а именно, че стремежът към общуване чрез размяна на писма е сред най-ранните прояви на цивилизованост в света, чието запазване би трябвало да има някакво все още неясно за нас значение. ПИСАНОТО СЛОВО, господин Уотс. Писаното черно на бяло слово е въплътено в писма, книги, закони, все едно е."

Вирджиния Евънс
Писмата

Сам ли съм да намирам смисъл в това?
:-)
Алиса

Re: Писмата

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 26.04.26, 11:39 Сам ли съм да намирам смисъл в това?
ДА!!! :lol:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Green Light написа: 26.04.26, 11:39 "Попитахте ме какъв е смисълът да се пишат писма и нарекохте тази практика остаряла и неудобна ..
Ти кога последно писа писмо?
Или изобщо нещо??
На мен ми притрябваха тези дни едни текстове относно намалената ставка за ДДС на някои стоки, и си спомних, че имах интересна лекция по време на първото ми професионално обучение тук.
Лекциите бяха 6 месеца - не си спомням с какви химикалки съм писала, но някои от дните почти не се разчитат - за 9 години..

Освен това, цялото познание - колкото и да е тривиално - се е запазило до наши дни малко или повече от устни предания. Преди Гутенберг - пък и след това, щях да кажа до наши дни, но то и сега е така, донякъде - книгите са били изключителен лукс, да не говорим колко малко хора са били грамотни..

Така, че писма.. спомням си от образованието в България - Български пощи съществуват от 1912-та година, когато руският цар дарява на държавата 28 пощенски карети.
Ако съдим по скоростта на доставяне и проследяване на пратките в България, предполагам още са в употреба, хаха..

Та.. вероятно е готино да си пазиш писма ако има с кой да си пишеш и те имат някаква сантиментална стойност..
С годините човек се вдетенява и става чувствителен, та вероятно всякакви подобни спомени стават мили..
Въпросът е с колко багаж пътуваш през Живота.. така или иначе нищо не можеш да си вземеш ..
Какъв е смисълът да трупаш боклуци?
Ако си велик поет, композитор, учен или философ, трудовете ти ще бъдат запазени поне от твоите последователи ..
Ако си обикновен човек - колкото и да се намираш за гениален, всяко следващо поколение е по-гениално .. защо ти е да трупаш вещи?

Аз даже се радвам, като нямам писма, понеже обикновено е нещо за плащане или спам..
а и хич да няма нищо, писмото за такса радио и телевизия задължително идва..
та.. не мога да ти почувствам дилемата..
Но аз не съм романтик и вероятно е затова..
:bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Tanya

Мнение от Tanya »

че стремежът към общуване чрез размяна на писма е сред най-ранните прояви на а бяло слово е въплътено в писма, книги, закони, все едно е."

Вирджиния Евънс
Сам ли съм да намирам смисъл в това
?
Служебната поща.... е за това. Предпочитам писмо пред телефонен разговор.
И в пичната е така за приятели и познати.
За семейството.... чата, ако сме далече в пространството и не е нещо спешно.
Личи ми, че не съм телефонист. :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Cookie написа: 26.04.26, 13:02

Ти кога последно писа писмо?
Или изобщо нещо??
...
Писмо не знам. Много отдавна. Получавал съм писма, а също и гъсто изписани поздравителни картички доскоро. Може би миналата година да е било последно. Един приятел за НГ изпраща много приятен текст за преживявания, успехи и трудности през които е преминал в изминалата година. Не знам дали се брои, защото той първо - го изпраща на всичките си приятели. И второ - електронно. Не пише на ръка.
Не, второто е без значение.
...
Аз обаче, кога писах последно истинско писмо?
Ами на хартия май в казармата. 88-89 година. А по мейла.. 2018 - 2019 мисля. Лично, дълго писмо тогава.
Останалите ми писаници са като онези в текста - съобщения, забележки, коментари... прах на вятъра.
"Изобщо нещо"? Този въпрос няма смисъл, ако не питаш за "на ръка".
На ръка пиша в един тефтер. Неща като "нощта може да се разпознае по мириса" "искам да се наспя" или "видя ли, бе?!?!"
:grin:

Защото, разбира се, съм световно значим поет.
Няма съмнение в това.

Все пак, обаче, за писмата имам друг сантимент. И друго предвид.
Имам спомени за писма, които са значели много. Помощ, осъзнаване, промяна....
...
Жалко е, ако сме загубили това.
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 26.04.26, 17:27 Все пак, обаче, за писмата имам друг сантимент. И друго предвид.
Имам спомени за писма, които са значели много. Помощ, осъзнаване, промяна....
...
Жалко е, ако сме загубили това.
Ами твоите получени писма, които са значели много, си ги пазиш до живот, защото са ти скъпи. Но момата в цитата говори за лични писма, надживели поколения, които да четат внуци и правнуци. Аз не обичам да чета чужда лична кореспонденция, дори такава на хора, които съм познавала и от тях са останали само снимки и писма, неадресирани до мен. А такива на непознати пък, съвсем. Прилича ми на непозволено надничане в нечий чужд интимен живот и ровичкане в чужди мисли, страсти и споделяния, все едно съм отворила тайно нечие писмо, пък било то и на прадядо ми. Става ми гузно. Ако някой биограф прави проучване за живота на някоя важна личност, всяко писмо, дневник, бележка, останали след нея, сигурно са ценен източник на информация. Но от идеята други хора да ми четат писмата, изпратени от мен или адресирани до мен след смъртта ми, ме втриса. Особено пък, с амбициозното намерение да пиша и изпращам писма на поразия, за да се обезсмъртя за поколенията.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Погледът на Алиса.
Ами сигурно и така може да се приеме, да. Поколението ни като воайори, търсещи интимното за да намерят в него причината за недостатъците ни.
Направо си може.

Да мълчим! Да не оставяме знаци! Да крием вълненията и стремежите си и никога да не показваме слабост. По-добре безлични, отколкото на показ.
Девизите на парвенюшкия ни свят, в който всеки е дошъл от някъде за борба под слънцето на ново място и където най-важното е да криеш емоциите си от очите на местните, за да преуспееш. И в паметта на поколенията очевидно.

П. П. Излезе че говоря за емигрантите и то когато обидчивата Cookie чете. Не говоря за тях.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа: 26.04.26, 11:39 "Попитахте ме какъв е смисълът да се пишат писма и нарекохте тази практика остаряла и неудобна (което говори по-красноречиво за вас, отколкото ме обижда, въпреки че все пак ме обижда).
​Представете си всичко, което сте си казали с някого, всички коментари, които сте обмеменили с приятели на по питие, по телефона с колеги и далечни роднини, всички незначителни мисли, които сте пратили набързо и нехайно по имейла, съобщенията, които сте написали на мобилния си телефон, и действително ще се окаже, че сборът от тези междуличностни контакти е същността на битието ви, понеже човешките взаимоотношения, както сме проумели на нашата възраст, са най-важното в живота ни; всичко това обаче вече го няма. Изчезнало е безследно! Някой ден, господин Уотс, и вас няма да ви има. Ако имате деца, те може би ще ви помнят, ако имате внуци, те, дай боже, може също да запазят откъслечни спомени за вас, но това не важи за техните деца. Може би потомците ви ще скътат няколко стари снимки в някоя книга или на някой рафт и два-три пъти в живота си ще прелистят книгата, ще видят лицето ви и ще си помислят: „А, да, Джими не прилича ли на нашия пра-прапрадядо Мик“, след което ще продължат да обръщат страниците и само това ще остане от вас – след по-малко от три поколения споменът за съществуването ви ще бъде почти заличен и вашият живот, животът, който в този момент възприемате отвътре като епичен, ще бъде сведен до кръвта във вените им и може би, ако извадите късмет, до някой далечен потомък с вашето име, откъснато от родословното ви дърво и дошло отново на мода след седемдесет и няколко години, както често става с модните тенденции, и лепнато на новородено, което няма да знае нищо за ВАС.
​Но все пак, ако човек е записал мислите си на хартия, трагедията, която току-що описах, няма да го сполети. Представете си, че писмата, които сте разпратили по света и които сте получили в отговор, наподобяват парчета от великолепен пъзел или, да използвам по-уместна метафора, ако са датирани, напомнят брънките на дълга верига и дори тези брънки да не се съединят в едно цяло, а те със сигурност няма да се съединят, даже да останат завинаги разпръснати по Земята като носените от вятъра крехки семенца на прецъфтяло глухарче, няма ли нещо прекрасно в това да си мислите, че житейската ви история е съхранена по някакъв начин и че някой ден точно това писмо би могло да означава за някого нещо, пък било то и съвсем мъничко?
​Ако всичко казано дотук ви се струва чисто и просто глупост, можете да вземете предвид една по-скромна стойност на писменото послание, а именно, че стремежът към общуване чрез размяна на писма е сред най-ранните прояви на цивилизованост в света, чието запазване би трябвало да има някакво все още неясно за нас значение. ПИСАНОТО СЛОВО, господин Уотс. Писаното черно на бяло слово е въплътено в писма, книги, закони, все едно е."

Вирджиния Евънс
Писмата

Сам ли съм да намирам смисъл в това?

Ако е такова не си сам-е разликата:

Вапцаров- ПИСМО
Сеньора

Франческа Лаборе

ХУЕСКА

Майко,

Фернандес убит!

Фернандес

зарит в земята!

Фернандес

го няма днес!

Фернандес

лежи в полята

пред стените

на Мадрид.

Той бе толкова добър,

те защо ми го убиха?

И след неговата смърт

боят им нима ще стихне?

Майко, само теб една

мойта скръб да кажа мога.

Знаеш как е през война,

колко са сълзите много. —

Взреш се в нечии очи

и утеха в тях подириш,

ала скръб и там горчи

и сълзи, сълзи напират…

Може би е брат умрел,

може би любим е паднал,

може би един шрапнел

е отнел прекрасна младост.

Може би сега и тя

като мен напразно чака,

ала влажната земя

го държи в прегръдка яка…

Майко, ти не го кори,

че отиде да се бие.

Фернандес бе прав, дори

мисля, че грешиме ние. —

Само той от нас прозре

истина една в живота —

по-добре е да умреш,

вместо да живееш скотски.

Хляб си имахме. Един

бе достатъчен за двама.

Но за бъдещия син

щеше ли да стигне, мамо?

После има друго. То

някак мъчно се разбира.

Тръгват. Бият се. Защо?

Само хлябът ли ги сбира?

Днес погребваха стоте,

дето ги зари блиндажа.

Аз с очите си видех,

но не мога да разкажа

колко странно бе това,

колко чудно бе за мене,

как във нова светлина

бяха хората огрени.

Аз видях, видях за миг

през дъските на ковчега,

през ковчежните дъски

те ръцете си протегат.

Те се сливат в свойта смърт,

във един човек се сливат

и в очите им горят

пламъци на смърт щастлива…

Изведнъж разбрах, че той

все пак трябваше да иде.

Милият, загина в бой

и не ще го вече видя.

Майко, Фернандес убит!

Фернандес го няма, мамо!

Фернандес лежи зарит!

Поплачи за младостта му.

Но пред стария мълчи! —

Тази скръб ще го разнищи.

Скрито нейде поплачи

и не казвай нищо, нищо…

Ако някой разбере,

ако някак той усети,

ти кажи, че сме добре

и очакваме детето.

Ти кажи му: „Долорес

детски приказки се учи.

И те питат с Фернандес

внук ли искаш, или внучка.“

Друго да ти пиша, пак

скръб ще бъде, майко моя.

С поздрав: твоя дъщеря

Долорес Мария Гойя.

Край"

ПИСМА!
]Мнението е позиционирано и няма общо![
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 26.04.26, 18:23
Да мълчим! Да не оставяме знаци! Да крием вълненията и стремежите си и никога да не показваме слабост. По-добре безлични, отколкото на показ.
Девизите на парвенюшкия ни свят, в който всеки е дошъл от някъде за борба под слънцето на ново място и където най-важното е да криеш емоциите си от очите на местните, за да преуспееш. И в паметта на поколенията очевидно.
Това пък как ти хрумна?
Говоря за лична, интимна кореспонденция - до майка, баща, брат, сестра, любим, либовник, приятел, деца... Ти в писмо до майка си за политическите си идеи ли говориш?
А в писмо до жена си разправиите с инвеститори ли ще описваш?

Иначе, откакто се е пръкнал интернетът, не само не мълчим, ами бълваме думи на поразия - вълнения, страсти, убеждения, кого къде го стегнал чепикът и какво мисли за всеки и за всичко. Всичко живо пише навсякъде и си излива душата на талази, вълни и цунами. Писани слова със страсти и мераци да искаш, само моите са 2-3 тона, твоите може и товарен влак да не ги побере. Следващите 5-6 поколения от сутрин до мрак да четат кой какво е писал от 30 години насам, пак няма да сколасат. Светът никога не е бил по-бъбрив и с по-развързан език, колкото е сега.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

"Духът падна и стана Човек!
Но като се научи на писмо и четмо-съвсем завоня!"
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: 26.04.26, 18:54

Иначе, откакто се е пръкнал интернетът, не само не мълчим, ами бълваме думи на поразия - вълнения, страсти, убеждения, кого къде го стегнал чепикът и какво мисли за всеки и за всичко. Всичко живо пише навсякъде и си излива душата на талази, вълни и цунами. Писани слова със страсти и мераци да искаш, само моите са 2-3 тона, твоите може и товарен влак да не ги побере. Следващите 5-6 поколения от сутрин до мрак да четат кой какво е писал от 30 години насам, пак няма да сколасат. Светът никога не е бил по-бъбрив и с по-развързан език, колкото е сега.

Няма спор. Дори това, което сега правим. Кръстили сме го "клуб" или "форум", но по същество си е кореспонденция с писма един до друг. Разликата е че не получаваме писмата през седмица време, а на секундата.

Все пак, аз много силно се намерих в това, което обяснява Сибил Ван Антверп* за значението на писмата. (И как не, нали чета, съпреживявам...)
Ясно е, че съм сам, няма изненада в това - и друг път съм писал, че ваденето на цитати от роман е опасно нещо. Или глупаво, зависи кой как го погледне. Романът за разлика от другите форми на литература, вкарва читателя на дълбоко в собствени, отделни от живия живот настроение и атмосфера, и това не може да се предаде с някакъв си цитат или преразказ. Това се е вселената на романа- отделни закони, други хора, друга планета. Читателят Гринлайт е в друга вселена от събеседничката Алиса. И ако има ценност в подобно споделяне и разговор, тя се намира именно там. "Ето ти моите усещания, кажи ми как е на Земята."

* досещаш се - героинята
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ПЪТник две написа: 26.04.26, 19:22 "Духът падна и стана Човек!
Като цитат си го оградил в скоби, но ми е трудно да повярвам, че е цитат?!
Откъде е?

Духът - Светия Дух е живототворящ. Той не "пада" за да даде живот, той го дава. И ако човекът е това което е "завоняло", откъде накъде Духът ще има нещо общо?!
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 27.04.26, 09:06
Откъде е?
От авторския му наръчник за седмично преброяване на глупаците, ве.
:rofl:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Откъде е?

Духът - Светия Дух е живототворящ. Той не "пада" за да даде живот, той го дава. И ако човекът е това което е "завоняло", откъде накъде Духът ще има нещо общо?!
https://www.bing.com/search?q=%D0%9D%D0 ... 97AA5F4DC2
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа: 27.04.26, 10:14
Откъде е?
От авторския му наръчник за седмично преброяване на глупаците, ве.
При проверката ти сама се издаде"
Имаш право на трети опит: "Има една степен на страстна заблуда, която се нарича „чиста съвест”.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

+Понякога хората не искат да чуят истината, защото не искат да видят илюзиите си разбити."
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ПЪТник две написа: 27.04.26, 11:02
Откъде е?

Няма такъв цитат на Ницше, Пътник. Грешиш, като пречупваш някакъв текст през твои виждания.*
В така рече Заратустра идеята на Ницше е че идеята за Бог вече не е нужна на хората за да вървят към по пътя към израстването. Трябва им нова идея и тя е за свръхчовека. В тази връзка цялата днешна човешка дейност по самоусъвършенстване е един вид паралелна на Вярата в Бог, заместваща я в човешките нужди.
Потърсих там "твоя" цитат и не го намерих. Най-близкото е "още един век четене — и самият дух ще засмърди" като контекстът е че писаното слово по принуда се принизява към нивото на четящите и след време ще се превърне в боклук, на свой ред принизяващ човешкия (а не Светия) дух.
Ако съм прав, то този цитат подкрепя моята теза - за бавното писане на уникални лични писма, а не твоята - че писането по някакъв начин унижава духа. За кашата с "Духът падна..." и натам не ми се разсъждава. Относно тази каша Алиса няма грешка - стръв за глупаците. Като мен :grin:

*самият аз не съм прочел Така рече Заратустра. Признавам на драго сърце, че познанията ми са втора ръка. Единственото ми оправдание е че съм прочел доста по темата. Това "Бог е мъртъв" е голям маркетингов похват и при мен проработи безотказно. Видях сродна душа по оригиналничене и се зарових надълбоко и освен това след всеки спор или споменаване на темата - години наред
Не съм я прочел и заради това, че идеята ми се струва изначално грешна. Разочаровах се почти веднага, но маркетингът на Ницше е непобедим и продължава да вълнува. С маркетинг или не, обаче идеята е твърде плоска, твърде черно-бяла, хората не са толкова елементарно устроени, колкото ги изкарва, а животът ни без Вяра (в нещо което съществува и е по-голямо от нас), независимо от образованието и стремежите ни, ми се струва твърде... животински. Прост, подчинен на инстинктите, безмозъчен...
Не е моето.

П.П. И още нещо ми дойде наум. Ницше е бил образован човек, а в Германия в края на 19 век е невъзможно образованието да не включва Символа на вярата. Там ролята на Светия дух е експлицитно посочена- няма начин да напише нещо такова като "Духът падна и стана човек". Не заради богохулството, ясно е че Ницше не се е съобразявал с това, просто е логически невъзможно. "Духът падна" - иди дойди, но "стана човек" - да бе?!
"Слезе", а не падна и "се въплъти от Духа Святого и Дева Мария, и стана човек" е за друго нещо. Нали?

Изобщо - каша пълна си напрвил
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа: 27.04.26, 12:39
ПЪТник две написа: 27.04.26, 11:02

Откъде е?

"Няма такъв цитат на Ницше, Пътник. Грешиш, като пречупваш някакъв текст през твои виждания.*...
"Потърсих там "твоя" цитат и не го намерих."
В така рече Заратустра идеята на Ницше е че идеята за Бог е... .....
самият аз не съм прочел Така рече Заратустра.
Хем не си го чел, но го отричаш с писмото си?
Не е нужно да го четеш, след като съм дал линк от авторитетни източник, и не си проверил поне за сравнение още два авторитетни източника тот съвременната мрежа, които потвърждават че, е цитат, а не си го измислям като моя простотия.
В което, според мен по хубавата ти тема е без значение аз и ти, а е за да поговорим и споделим за писмото и четмото?!

Така вкарваме темата не за писмото и четмото , да е като да си мерим пишките, на кого му е по-голяма.

Кажи ми моля, какво аз мога да ти отговоря при тези безпорни факти, какво на практика ги вършим ние тук с писането и четенето си...
Темата е много хубава, не случайно си я пуснал, съвсем не е случайно....и според мен е добре за нас да се опитаме да видим какво пишем и четем ги вършим е основното...а не кой, цитат ли е или не е??????
Според мен, вместо да опитаме да видим и на практика цитатът, ние си ги мерим тук....цитат ли е или е написан от идиот...
Можем да продължим, че е цитат, който си струва да анализираме, а цитиращият и коментиращите го сме без значение по темата.
Ако е възможно, ще е интересно и полезно, да продължим за писмото и четмото, защо тоова е в нас и ние в него...и ще е добре да се опознаем себе си и онова в нас!
За да живеем по- добре на този Свят
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

На линка ти няма такъв цитат, бе човече!?
Нито три, нито два, нито един.

Ти си го пуснал в полето за търсене, но Бинг не е намерил такъв и ти дава други мисли на Ницше.
Аз търсих в текста на книгата, но отново не намерих
Ето пълния текст на Тъй рече Заратустра:
https://chitanka.info/text/36288-tyj-reche-zaratustra/0
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 27.04.26, 14:27 На линка ти няма такъв цитат, бе човече!?
Нито три, нито два, нито един.

Ти си го пуснал в полето за търсене, но Бинг не е намерил такъв и ти дава други мисли на Ницше.
Аз търсих в текста на книгата, но отново не намерих
Ето пълния текст на Тъй рече Заратустра:
https://chitanka.info/text/36288-tyj-reche-zaratustra/0
Ох, бе, начи... В нета гъмжи от крилати "цитати", приписвани на някоя известна личност, която и хабер си няма, че някога ги е изричала/написала.
:lol:

В "Тъй рече Заратустра", главата, озаглавена
ЗА ЧЕТМО И ПИСМО:

От всичко написано най обичам написаното със собствената кръв. Пиши с кръв: и ще проумееш, че кръвта е дух.

Не е така лесно да разбереш чуждата кръв: аз мразя хората, които си губят времето с четене.

Който познава четеца, той не прави вече нищо за четеца. Само още едно столетие четци — и самият дух ще почне да вонее.

Това, че всекиму е позволено да се учи на четмо, разваля с време не само писането, а и мисленето.

Някога духът беше бог, после стана човек, а сега става направо сган.

Който пише с кръв и притчи, той иска не да го четат, а да го научат наизуст.

На мен повече ми допада краят на главата:

Вие ми казвате: „Животът е тежко бреме.“ Ала защо ви е предобед вашата гордост и вечер — вашето покорство?
Животът е тежко бреме: ала не се правете на толкова нежни! Всички ние поголовно сме хрисими товарни магарета и магарици.
Какво общо имаме ние с трендафиловата пъпка, която трепти, защото тегне върху нея капчица роса?
Вярно е: ние обичаме живота не защото сме привикнали към живота, а към любовта.
Всякога има малко безумие в любовта. Ала винаги има и малко разум в безумието.
Дори и на мене, който съм настроен добре към живота, ми се струва, че пеперуди и сапунени мехури и всички други от подобен род между людете най-добре разбират що е щастие.
Да гледа как пърхат тези леки, глуповати, изящни, подвижни душички — това изтръгва сълзи от Заратустра и го съблазнява за песни.
Аз бих повярвал само в един бог, който би умеел да танцува.
И когато видях своя дявол, намерих, че той е строг, придирчив, задълбочен, тържествен: той беше духът на притеглянето — благодарение на него падат всички тела.
Не с гняв, а със смях се убива. Хайде, нека да убием духа на притеглянето!
Аз се научих да ходя: оттогава си позволявам да вървя. Аз се научих да хвърча: оттогава не чакам да ме блъснат, за да се отместя.
Сега аз съм безтегловен, сега хвърча, сега виждам себе си под себе си, сега танцува един бог чрез мене.
Тъй рече Заратустра.

Пък ако ти се ницшеанства, мисля, че "Залезът на боговете" ще ти допадне за четене. "Заратустрата" е написана в малко понацвърцан, проповеднически поетичен, метафоричен и тегав за преглъщане на едри залци стил.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

"...П.П. И още нещо ми дойде наум. Ницше е бил образован човек, а в Германия в края на 19 век е невъзможно образованието да не включва Символа на вярата. Там ролята на Светия дух е експлицитно посочена- няма начин да напише нещо такова като "Духът падна и стана човек". Не заради богохулството, ясно е че Ницше не се е съобразявал с това, просто е логически невъзможно. "Духът падна" - иди дойди, но "стана човек" - да бе?!
"Слезе", а не падна и "се въплъти от Духа Святого и Дева Мария, и стана човек" е за друго нещо. Нали?

Изобщо - каша пълна си напрвил"

Вярно е, направих кашата. Цитирах-ЦИТИРАХ точен превод от книга преведена книга ЦИТИРАХ. ЦИТИРАХ
Който е искал, щял и да намери точният превод от оригинала Ницше и да го сравни с цитиран превод.

ДАВАМ и точен превод от оригинала: "Ето точния оригинал на Ницше (немски)
От главата „Vom Lesen und Schreiben“ (За четмо и писмо):
• „Noch ein Jahrhundert Leser — und der Geist selber wird stinken.“
(„Още едно столетие читатели — и самият дух ще започне да вони.“)
• „Einst war der Geist Gott, dann wurde er zum Menschen und jetzt wird er gar noch Pöbel.“
(„Някога духът беше бог, после стана човек, а сега става направо сган.“)
И двете изречения са автентични и стоят едно след друго в оригинала.

Съзнавайки, че целта на темата ти е друга, благородна, стари спомени за писма, картички и телеграми...
Имаш моите уважения за това.
Приех го с кеф, и само се опитах да задълбая в основоното ПИСМО, че всяка написана дума, може да носи всякакъв смисъл... ...и заради това поставих на обсъждане че ПИСМОТО е зависимо и от четмото, за да напомня, че възприемането на Писмото е много важно...е най важното за нас.

Спирам от уважение към теб и темата ти за милите спомени за общуването ни с писма!
Поздрави и молба да ме извиниш?

А по това: "Там ролята на Светия дух е експлицитно посочена-... "" , съм готов да чуя всеки който ЗНАЕ ролята на Светия дух.....търся го с години...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Да, и аз спирам по тази тема с теб, Пътник. За "още едно столетие читатели и духът ще завони" написах още сутринта към теб. Очевидно не можеш да четеш.
Загубил съм си времето.
Тояга

Мнение от Тояга »

Алиса написа: 27.04.26, 15:33Ох, бе, начи... В нета гъмжи от крилати "цитати", приписвани на някоя известна личност, която и хабер си няма, че някога ги е изричала/написала.
:bigsmile: :bigsmile:
И особено цитати на Баба Ванга. Да ме прощава ....
Алиса

Мнение от Алиса »

ПЪТник две написа: 27.04.26, 15:41
Вярно е, направих кашата. Цитирах-ЦИТИРАХ точен превод от книга преведена книга ЦИТИРАХ. ЦИТИРАХ
Който е искал, щял и да намери точният превод от оригинала Ницше и да го сравни с цитиран превод.
Я се виж какво си плеснал като "цитат" от Ницше:

ПЪТник две написа: 26.04.26, 19:22

Къде прочете за паднали духове и научаване на четмо и писмо, пъ като се научил човекът, завонял?

Пробутваш си тук фантасмагориите, дето я нещо някога си прочел, ама неразбрал, я подочул отнякъде и пак недоразбрал, а се пъчиш, че цитираш Автори.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: 27.04.26, 15:33
В "Тъй рече Заратустра", главата, озаглавена
ЗА ЧЕТМО И ПИСМО:

От всичко написано най обичам написаното със собствената кръв. Пиши с кръв: и ще проумееш, че кръвта е дух.

Не е така лесно да разбереш чуждата кръв: аз мразя хората, които си губят времето с четене.

Който познава четеца, той не прави вече нищо за четеца. Само още едно столетие четци — и самият дух ще почне да вонее.

Това, че всекиму е позволено да се учи на четмо, разваля с време не само писането, а и мисленето.

Някога духът беше бог, после стана човек, а сега става направо сган.

Който пише с кръв и притчи, той иска не да го четат, а да го научат наизуст.

На мен повече ми допада краят на главата:

Вие ми казвате: „Животът е тежко бреме.“ Ала защо ви е предобед вашата гордост и вечер — вашето покорство?
Животът е тежко бреме: ала не се правете на толкова нежни! Всички ние поголовно сме хрисими товарни магарета и магарици.
Какво общо имаме ние с трендафиловата пъпка, която трепти, защото тегне върху нея капчица роса?
Вярно е: ние обичаме живота не защото сме привикнали към живота, а към любовта.
Всякога има малко безумие в любовта. Ала винаги има и малко разум в безумието.
Дори и на мене, който съм настроен добре към живота, ми се струва, че пеперуди и сапунени мехури и всички други от подобен род между людете най-добре разбират що е щастие.
Да гледа как пърхат тези леки, глуповати, изящни, подвижни душички — това изтръгва сълзи от Заратустра и го съблазнява за песни.
Аз бих повярвал само в един бог, който би умеел да танцува.
И когато видях своя дявол, намерих, че той е строг, придирчив, задълбочен, тържествен: той беше духът на притеглянето — благодарение на него падат всички тела.
Не с гняв, а със смях се убива. Хайде, нека да убием духа на притеглянето!
Аз се научих да ходя: оттогава си позволявам да вървя. Аз се научих да хвърча: оттогава не чакам да ме блъснат, за да се отместя.
Сега аз съм безтегловен, сега хвърча, сега виждам себе си под себе си, сега танцува един бог чрез мене.
Тъй рече Заратустра.

Оставям целия цитат, защото е страхотен!

Мерси за Залезът на боговете, но все пак ще пропусна. Мисля, че обясних, че Ницше не е моят човек. Харесва ми да чета за него и за произведенията му. Самите те, обаче ми се струват излишно усилие при положение че има толкова непрочетени книги...

П. П. За цитата - Само още едно столетие четци — и самият дух ще завони, вече писах. Мисля, че точно в този контекст.
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: 27.04.26, 16:14 Оставям целия цитат, защото е страхотен!

Мерси за Залезът на боговете, но все пак ще пропусна. Мисля, че обясних, че Ницше не е моят човек. Харесва ми да чета за него и за произведенията му. Самите те, обаче ми се струват излишно усилие при положение че има толкова непрочетени книги...

П. П. За цитата - Само още едно столетие четци — и самият дух ще завони, вече писах. Мисля, че точно в този контекст.
Ами тя, крушката си има опашка - относно цитата и четенето:

Само още едно столетие четци — и самият дух ще почне да вонее.

Той пише за четящите, а с последното му изречение съм 100% съгласна - сам се убеди, че за някои тук е буквално вредно, че са се научили да четат. :winkw:

Обаче, относно "Пиши с кръв: и ще проумееш, че кръвта е дух." се светнах, че вероятно прави препратка към юдаизма и тяхното разбиране за значението на кръвта - за евреите животът/душата на човека е в кръвта. И имат строги забрани за консумация на кръв, дори от животни. Затова, "пиши с кръв" е равнозначно на "пиши от собствената си душа, с дух". А четящият не пише, само "консумира" чуждата кръв/душа/дух наготово. В този смисъл, той не животвори нищо ново, просто кльопа духа като готов сервиран продукт, дори без да го разбира.

Пробвах се изтънко да ти пробутам "Залезът на боговете", защото понякога те изловявам в склонност към ницшеанско умозабълбукване. Четох я преди 1000 години и всичко съм изпозабравила, сега отново се зачетох, докато тараших за спорния "цитат", та се сетих на кого ми заприличваш от време на време, когато те налегне философията.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПУТник, айде логореята НИ я разбирам, ама не е коректно да цитираш цитат, дето всъщност не е цитат и не е истински!
Това е съвсем объркващо, зловредно и лошо деяние от твоя страна.

Не ти прави чест!! :blink: :evil: :crying: :? :shocked:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Green Light написа: 26.04.26, 18:23 Да мълчим! Да не оставяме знаци! Да крием вълненията и стремежите си и никога да не показваме слабост. По-добре безлични, отколкото на показ.

П. П. Излезе че говоря за емигрантите и то когато обидчивата Cookie чете. Не говоря за тях.
а за кого говориш??

Друго нещо - парвенющината се показва и доказва, тя не мълчи.
Тя си намира някаква държавна службица и се окопава в нея, не говори никакъв западен език, но ходи редовно в чужбина по екскурзии и музеи (да се питаш какво правят там - ни флаерите могат да прочетат, ни слушалки с историята в музея да си вземат - никъде няма записи на български) и задължително публикува поне 45 снимки във ФБ от пътуването с надпис "дойдохме да видим XYZ".

А ти като цяло не за първи път пишеш против емигрантите - спомням си, някъде беше писал, че си казал на синът ти "вимавай да успееш в България, щото емиграцията е тежка" ..
Един вид, това е новото "учи мама, да не работиш", или??

Защо имаш такава неприязън към емигрантите и емигранстването като цяло?
Аз лично съм на мнение, че всеки човек трябва да поемигранства поне 5-7 години, за да опознае себе си.
Особено глезените, свикнали всичко и всеки да им е длъжен личности.
За тях е направо задължително.
Разбира се, не визирам теб.
Tanya

Мнение от Tanya »

Откъде е?

?!
Цитат е от друго място.... ето:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... &sb=3&vc=1
Автоцитат. :cool:
Алиса

Мнение от Алиса »

Cookie написа: 27.04.26, 19:07 Аз лично съм на мнение, че всеки човек трябва да поемигранства поне 5-7 години, за да опознае себе си.
Братовчедка ми, която от 19-годишна живее в Германия, нещо като полуемигрант, понеже всяко лято си е тук със семейството, от години го повтаря това - че всеки българин първо трябва да поживее и поработи поне 4-5 години извън България, за да му дойде умът.
Tanya

Мнение от Tanya »

nakibest написа: 27.04.26, 18:08 ама не е коректно да цитираш цитат, дето всъщност не е цитат и не е истински!
Ааа, от една тема за писмеността е.... цитата.

Прочетох и отговорт на Метрополис.
Кой дух е паднал бе пътниче.
Верно има един дух, който бил Деница и той като паднал повлякъл доста от служебните духове. Но повечето останали верни на Духа, който се носил над водата и я оживотворил.
Писменото форумно слово остава. :yes:
И моето. :grin:

И още нещо да добавя:
"Всъщност не винаги разбирах кога цитира и кога прави умозаключения, основани върху някой стар текст"
относно Конфуций е казаното...
Гор Видал Сътворението.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Книгата е прекрасна.
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Алиса написа: 27.04.26, 19:23
Cookie написа: 27.04.26, 19:07 Аз лично съм на мнение, че всеки човек трябва да поемигранства поне 5-7 години, за да опознае себе си.
Братовчедка ми, която от 19-годишна живее в Германия, нещо като полуемигрант, понеже всяко лято си е тук със семейството, от години го повтаря това - че всеки българин първо трябва да поживее и поработи поне 4-5 години извън България, за да му дойде умът.
:grin: може и не първо, а някъде там, но да ..
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Алиса написа: 27.04.26, 19:23
Това не е особено универсална истина/препоръка според мен!

Aз съм на 48 години, дори от София и Пловдив ме хваща страх (образно казано, де, но е близко като усещане) - в Чужденеция и ден няма да изкарам сам! :( ( "На мама дитету ут село", дето се вика )
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: 27.04.26, 20:24 Книгата е прекрасна.
Ахам.
Имаше един период много обичах да я подарявам....
И в книжарницата се смееха и ме питаха - Какво правя с толкова много книги - да не ги препродавам нейде... :grin:

Пристигнаха двата тома на Историята на Петър Богдан - За древността на бащината земя и за българските дела...
Още ме са разгърнати...
Последно промяна от Tanya на 27.04.26, 21:23, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Cookie написа: 27.04.26, 19:07 а за кого говориш??

...
Разбира се, не визирам теб.
Говоря за преуспелите. За тези, които използваха и наложиха модела да крием емоциите и мислите си до момента в който ще могаъ да ги използват лато оръжие. Да налагат техни правила на етикет и държание под формата че "така се прави". Тези за които съществува висшата форма на култура, корпоративната. Сякаш има цивилно културен човек и друг корпоративно културен. Сякаш простащината, безскрупулния кариеризъм и предателството стават нещо различно като ги облечем в думите от книгите за успех в бизнеса.
Парвеню е от френски "дошъл от другаде" е грубо преведено, а по-свободно е "дошъл от другаде за да преуспее".
Тези хора трябва да крият емоциите си, те са несигурни че емоциите им са естествени на новото място.
Аз не съм.
Те са принудени да представят бутането с лакти за добродетел, защото иначе нямат шанс.
Аз не съм.
Те имат нужда да налагат чужд за мястото етикет като правилен, защото как иначе биха пробили?
Аз нямам.

Затова си живея емоционален, старомоден и уязвим сред обрани манипулативни и вечно гладни... парвенюта.
Има ги навсякъде, цялата Земя е пълна с тях заради преселението към градовете. И емигрантите едва ли се вписват в това определение.
Не визирам тях. И през ум не са ми минали до края на абзаца когато се сетих как ще прочетеш ти това. И уцелих.

Ти обаче визираш мен. И не уцели.
Алиса

Мнение от Алиса »

nakibest написа: 27.04.26, 20:31
Това не е особено универсална истина/препоръка според мен!

Aз съм на 48 години, дори от София и Пловдив ме хваща страх (образно казано, де, но е близко като усещане) - в Чужденеция и ден няма да изкарам сам! :( ( "На мама дитету ут село", дето се вика )
Точно за такива като теб е задължително. :lol:
При тати носи, мама меси на всеки много му знае балалайката.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса post към ПЪТник: "Я се виж какво си плеснал като "цитат" от Ницше:..."

А лисо ма, ти нормална ли си :lol:
Я пак погледни какво и как съм написал, е:"Re: Писмата
Мнение от ПЪТник две » 26 Апр 2026, 18:22

]Мнението е позиционирано и няма общо!
["

Бе как и къде виждаш, че съм плеснал цитат от Ницше.
Ако шеш пукни се от яд, ,,че не съм написал че пускам цитат он Ницше и че не съм пояснил от къде е цитатът...
Оценявам дълбоко измислиците ти.....,нищо че за сега е на моя сметка.
Имам и мога да платя цената, за да размишлявам върху измислиците ти ....

И още повече, че за мен този форум е точно за това което и ти вършиш....
Продължавай да го правиш, и аз съм с теб....

Та кого съм казал че цитирам в показаното ми мнение?
В началото тук ли:
:"Re: Писмата
Мнение от ПЪТник две » 26 Апр 2026, 18:22

]Мнението е позиционирано и няма общо!
["
Заслужаваш си яко напляскване!...но не от мен....иначе ориентираш се правилно-към Грийна.
Форумът започва да се съживява... благодарение на теб..... и мен де...то Наки има временен конюнктивит , а при теб е естествено .

В знак на уважение искам да ти подаря цветя, но не намерих такъв емотикон, но пък ти нали си представяш което не съм направил, приеми че все едно съм го направил.
И ако въобще те интересува, аз ценя мненията ти!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа: 27.04.26, 18:08 ПУТник, айде логореята НИ я разбирам, ама не е коректно да цитираш цитат, дето всъщност не е цитат и не е истински!

Ебаси и всезнайкото си-Ти как разбра че цитатът ми не е истински ,след като аз не съм казал от къде е?
Специално за теб ще кажа, че цитатът ми е от Орион....провери и тогава ми кажи , че е зловредно.
А ако си въобразяваш че цитатът ми е от магистрална курва, то се нареди след А лиса и зеленият ни общ приятел :snow: :snow: :snow:
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа: 27.04.26, 21:14
nakibest написа: 27.04.26, 18:08 ПУТник, айде логореята НИ я разбирам, ама не е коректно да цитираш цитат, дето всъщност не е цитат и не е истински!

1) Ебаси и всезнайкото си-Ти как разбра че цитатът ми не е истински ,след като аз не съм казал от къде е?

2) Специално за теб ще кажа, че цитатът ми е от Орион....провери и тогава ми кажи , че е зловредно.
1) Аз знам, че нищо не знам. :cool: :metal:

2) Еее, това е друго! Българска работа (книга), научна фантастика, да?
Тогава се извинявам.

Ама фантастиката въпреки че е приложима и полезна в доста области на човешкия ни живот/познание аз лично не мисля, че "кълненето" и черногледството са неща за цитиране, насърчаване и силно разпространяване.. !
Демек не ме кефи тоз цитат особено, прекалено е "негативен".

Аз харесвам "позитивна" научна фантастика, макар и някои такива да са доста наивни, де.
(дето Homo Sapiens е "юбер аллес" и най-яката работа, а всъщност сега сме некви малко по-некосмати маймуни реално..)
Публикувай отговор