Алиса написа:Nuke написа:
Аз пък не мога да разбера защо с Ружа, Алиса и още няколко други хора в този клуб, предишния, а и в реалния живот също, вари го, печи го, все до "какво работиш" стига разговорът в края на краищата... Ами нищо от твоята работа работя. Никога не съм чоплил кой какво, за колко, откога и т.н. работи, но народът е любопитен.
Защото в българското общество е обичайно човек да се представя с името и професията си.
Не е нередно или срамно, когато продължително време комуникираш с някого, както в клубовете, така и при лични познанства, да попиташ какво работи, каква му е професията, с какво се занимава. Това е също проява на интерес към човека. Често ме представят или ми представят хора при нови запознанства, споменавайки професията ми/им. А на живо, също и в клубовете, където разговаряме на най-различни теми, нечия професионална компетентност и практика е ценна и мнението на професионалиста тежи повече. Едно е аз да ви обяснявам счетводството и медицината, съвсем друго е Бисквитката или Саксън да се включат с мнение, когато върви обсъждане на конкретна тема или казус на съответната тематика. Да питаш или декларираш кой колко пари изкарва, вече е проява на лош вкус. Но да се поинтересуваш какви специални познания, умения и практика има някой, за да ти бъде полезен с мнението си, пък дори и да научиш нещо ново от него, си е в реда на нещата.
На мен ми беше интересно да чета разказа ти за студентската бригада в Америка, когато си работил в хотел. Да чета почти ежедневно емнайсетхиляди лекции с подробни обяснения как си гледаш
кучето и какво му се случва всеки ден и час, вече не ми е интересно. Затова питам и подпитвам кой какво работи - за да извлека нови познания и ползи от нечия професионална кухня, до която иначе нямам пряк достъп.
Ш'се учудиш как тук, в панелния коптор Люлин, в Западен парк има реклами за услугата "разхождане на куче срещу заплащане"... А и самата разходка на куче, от чисто физична гледна точка, е работа: сила по преместване = работа. Та аз върша такава, работя... Всеки ден ставам в 4:15 и върша 7 км работа с кучето. 7, защото тук трасето е толкова. На село е 10.
Та така. Получавам за тази работа €360 на седмица. Да, от гледната точка на Грийна, а и не само -- наясно съм какви пари се въртят тук -- но от гледната точка на Грийна, и не само, това е една смешна сума, само че на мен ми стигат. Не за много, но и за шалче за 300 лв ми стигат, и за златна лъжичка за 3,000, и за имущество в моята стая за 30,000... И за още куп други неща. Стигат ми. Не се оплаквам, защото ми стигат.
Друг влак на мисълта засегнах аз, че
живей, и остави другите да живеят,
не съди, за да не бъдеш съден... Първото го повтарям още от клубовете на дира, но конкретно с теб и още няколоко други потребители тези думи удрят на кухо. Това, което не разбирам, е защо, при условие че на теб например всичко ти е наред, намери потребността да ми кажеш, че мой близък ще умре; защо, след като на Ружа всичко и е топ, намери потребността да ме изкълве като кокошка просо, че официално нямам работа; защо, след като Греки стои с толкова много пари над нещата, намери потребността да засегне смъртта на мой близък във форума... Защо? Ето на тези въпроси не намирам отговор. Кому е нужно това и как точно му повишава личното благосъстояние и позиция в обществото? Защо?