Защо като цяло художествено творческата ни интелигенция
- поручик Ржевски
Защо като цяло художествено творческата ни интелигенция
винаги е била не само изостанала от модерния свят, но и по някакъв исихастки маниер, е била фокусирана само в нашенско дребнотемие или собствените си преживявания и чувства, без глобален поглед върху света?
Примерно, динозаврите са открити някъде в средата на 19-ти век.
В цяла Европа те са предмет на бурни спорове и обсъждания, Конан Дойл пише "Изгубеният свят", а младият тогава Киплинг - стихотворението If You Had Ruled in the Age of Thunder:
If you had ruled in the Age of Thunder,
When the earth was young and wild,
And the skies would crack and the hills would sunder,
Yet you loved — fierce, untamed, and mild
If you had stood when the great herds scattered,
And the ground gave way beneath,
And you knew that power and pride both mattered,
Yet chose her over death
If you had called and she would not answer,
Though your roar could shake the sky,
And you learned that love is the greater danger
No strength can deny
If you had watched as the fire came falling,
And the world you knew was undone,
Still her name through the dark was calling,
Though the end had just begun
Yours would be more than the bones they uncover,
More than the dust and the scar:
For even a king who has lost his lover
Knows what the ages are.
У нас това събитие въобще не се забелязва, нито от възрожденските ни автори, нито от по-късните такива.
Дори Патриархът на българската литература, който е написал футуристично-фантастичния разказ "Последният ден на ХХ век", не мъцва нищо по темата.
Единствено Яворов, малко преди смъртта си пише стихотворението "Сенки от прастари светове", което обаче не е публикувано никога (може би щото не е нищо особено според мен, но то аз Яворов си го недолюбвам по принцип и може и да не съм прав, вие кажете), въпреки че ръкописът се пази в Народната библиотека.
Сенки от прастари светове
Дали сънувам — или зов ме мами
из бездни тъмни, без надежден бряг?
Сред грохот древен — сенки, великани,
пробуждат в мен първичен страх.
О, динозаври — призраци неземни,
във мойте мисли все живейте вий.
Аз чувам вашите въздишки древни
в нощта на моите тревожни дни.
Като цяло, поне до средата на ХХ век, българските автори не проявяват никакъв интерес към прогреса и чак по времето на комунизма нещата поне малко се променят в положителна посока в това отношение.
Примерно, динозаврите са открити някъде в средата на 19-ти век.
В цяла Европа те са предмет на бурни спорове и обсъждания, Конан Дойл пише "Изгубеният свят", а младият тогава Киплинг - стихотворението If You Had Ruled in the Age of Thunder:
If you had ruled in the Age of Thunder,
When the earth was young and wild,
And the skies would crack and the hills would sunder,
Yet you loved — fierce, untamed, and mild
If you had stood when the great herds scattered,
And the ground gave way beneath,
And you knew that power and pride both mattered,
Yet chose her over death
If you had called and she would not answer,
Though your roar could shake the sky,
And you learned that love is the greater danger
No strength can deny
If you had watched as the fire came falling,
And the world you knew was undone,
Still her name through the dark was calling,
Though the end had just begun
Yours would be more than the bones they uncover,
More than the dust and the scar:
For even a king who has lost his lover
Knows what the ages are.
У нас това събитие въобще не се забелязва, нито от възрожденските ни автори, нито от по-късните такива.
Дори Патриархът на българската литература, който е написал футуристично-фантастичния разказ "Последният ден на ХХ век", не мъцва нищо по темата.
Единствено Яворов, малко преди смъртта си пише стихотворението "Сенки от прастари светове", което обаче не е публикувано никога (може би щото не е нищо особено според мен, но то аз Яворов си го недолюбвам по принцип и може и да не съм прав, вие кажете), въпреки че ръкописът се пази в Народната библиотека.
Сенки от прастари светове
Дали сънувам — или зов ме мами
из бездни тъмни, без надежден бряг?
Сред грохот древен — сенки, великани,
пробуждат в мен първичен страх.
О, динозаври — призраци неземни,
във мойте мисли все живейте вий.
Аз чувам вашите въздишки древни
в нощта на моите тревожни дни.
Като цяло, поне до средата на ХХ век, българските автори не проявяват никакъв интерес към прогреса и чак по времето на комунизма нещата поне малко се променят в положителна посока в това отношение.
Последно промяна от поручик Ржевски на 01.04.26, 19:57, променено общо 1 път.
Ceterum censeo Capitalismum esse delendum.
Каквото битието, такова и съзнанието.
Първият български универстет е основан през 1888г., дотогава академичното образование не е съществувало у нас, какво остава за научни среди и практики. А ти се чудиш защо на местните писатели им трябвали поне две поколения академични и научни традиции, за да се заинтересуват от динозаврите.
Първият български универстет е основан през 1888г., дотогава академичното образование не е съществувало у нас, какво остава за научни среди и практики. А ти се чудиш защо на местните писатели им трябвали поне две поколения академични и научни традиции, за да се заинтересуват от динозаврите.
- поручик Ржевски
Университетът не е задължителен.Алиса написа:Каквото битието, такова и съзнанието.
Матей Миткалото, хем е бил поп, се е интересувал доста от естествени науки, даже е правил опити да построи вечен двигател.
- ПЪТник две
Алиса написа:Каквото битието, такова и съзнанието.
" „О, неразумни и юроде....“
Кирил и Методий
]Мнението е позиционирано и няма общо![
Да, ама не е писал стихотворения и фантастични разкази.поручик Ржевски написа:Университетът не е задължителен.Алиса написа:Каквото битието, такова и съзнанието.
Матей Миткалото, хем е бил поп, се е интересувал доста от естествени науки, даже е правил опити да построи вечен двигател.
Художествените ни литератори се вторачват в битието, което ги заобикаля и залагат на лични преживявания и впечатления, все пак пишат за масовия читател. Пък когато масовият читател не е привикнал да зоба научни публикации и списание "Космос", му е през калпака за динозаврите.
И не ни пробутвай Киплинг за пример, виж какъв му е произходът и кои са му родителите и роднините. Определено не се е образовал в селското килийно училище.
- поручик Ржевски
Ми нали именно тяхна е задачата да сведат нещата до масовия читател...Алиса написа: Художествените ни литератори се вторачват в битието, което ги заобикаля и залагат на лични преживявания и впечатления, все пак пишат за масовия читател. Пък когато масовият читател не е привикнал да зоба научни публикации и списание "Космос", му е през калпака за динозаврите.
Те ако не напишат, той къде да прочете?
В учебниците на училище, ве.поручик Ржевски написа:Ми нали именно тяхна е задачата да сведат нещата до масовия читател...Алиса написа: Художествените ни литератори се вторачват в битието, което ги заобикаля и залагат на лични преживявания и впечатления, все пак пишат за масовия читател. Пък когато масовият читател не е привикнал да зоба научни публикации и списание "Космос", му е през калпака за динозаврите.
Те ако не напишат, той къде да прочете?
Майка ми, родена 1932г., с начално образование в селското училище и гимназиално в градЪ, ми разправяше, че никак не харесвала вероучението - задължително по онова време. Защото в часовете по природни науки - биология, география - учели дарвиновата теория за произход на видовете, за слънчевата система, звездите и планетите, периодите на формиране на Земята и всякакви такива интересни неща. Пък по вероучение - Господ създаде всичко за 6 дни и нема динозаври, нема еволюция. Хем скучно, хем задължително, хем нищо общо с останалите предмети.
- поручик Ржевски
Учели са се предмети от естествознанието още от освобождението, а и преди него даже.Алиса написа:
В учебниците на училище, ве.
Майка ми, родена 1932г., с начално образование в селското училище и гимназиално в градЪ, ми разправяше, че никак не харесвала вероучението - задължително по онова време. Защото в часовете по природни науки - биология, география - учели дарвиновата теория за произход на видовете, за слънчевата система, звездите и планетите, периодите на формиране на Земята и всякакви такива интересни неща. Пък по вероучение - Господ създаде всичко за 6 дни и нема динозаври, нема еволюция. Хем скучно, хем задължително, хем нищо общо с останалите предмети.
Просто авторите не са се интересували, както и не са били провидци.
Виж примерно какво пише един Висоцки през 85-та:
Почувствуй одиночество в сети,
Оно бежит по проводам и венам.
Ты можешь быть сегодня откровенным,
А завтра даже ника не найти.
Проходим параллельные пути,
Бежим туда, откуда нет возврата.
Забыв, что дважды можно не войти
В тепло, неоценённое когда то...
Стига, де!поручик Ржевски написа:Учели са се предмети от естествознанието още от освобождението, а и преди него даже.Алиса написа:
Това е явно АИ-генериран Висоцки, айде "сети" и "провода" може и да може, иди-дойди - ама "ник" е явно Интернет термин, Висоцки НЕ е ползвал Интернет, то май в Русия не е имало още много години след смъртта му..
- поручик Ржевски
Честит 1 Април!nakibest написа:Стига, де!поручик Ржевски написа:Учели са се предмети от естествознанието още от освобождението, а и преди него даже.Алиса написа:
В тепло, неоценённое когда то...![]()
![]()
Това е явно АИ-генериран Висоцки, айде "сети" и "провода" може и да може, иди-дойди - ама "ник" е явно Интернет термин, Висоцки НЕ е ползвал Интернет, то май в Русия не е имало още много години след смъртта му..
Re: Защо като цяло художествено творческата ни интелигенция
Не съм чела цитираната литература.поручик Ржевски написа:винаги е била не само изостанала от модерния свят, но и по някакъв исихастки маниер, е била фокусирана само в нашенско дребнотемие или собствените си преживявания и чувства, без глобален поглед върху света?
Примерно, динозаврите с....
От време оно са споменани/изобразявани и по нашите земи - хала, ламя, змей, дракон....
- поручик Ржевски
Относно разказа на Вазов и романа на Конан Дойл - има много места къде да се прочетат.Tanya написа:Не съм чела цитираната литература.поручик Ржевски написа:винаги е била не само изостанала от модерния свят, но и по някакъв исихастки маниер, е била фокусирана само в нашенско дребнотемие или собствените си преживявания и чувства, без глобален поглед върху света?
Примерно, динозаврите с....
От време оно са споменани/изобразявани и по нашите земи - хала, ламя, змей, дракон....
Но стихотворенията на Киплинг и Яворов няма къде другаде освен тук.
Баш за паралелните вселени е писал, ще знаеш.поручик Ржевски написа: Просто авторите не са се интересували, както и не са били провидци.
- поручик Ржевски
Колкото Яворов и Киплинг - за динозаврите.Алиса написа:Баш за паралелните вселени е писал, ще знаеш.поручик Ржевски написа: Просто авторите не са се интересували, както и не са били провидци.
поручик Ржевски написа:
... има много места къде да се прочетат.
Но стихотворенията на Киплинг и Яворов няма къде другаде освен тук.
Но от Висоцкий .... има къде:
"Без ярких гирлянд и без лавров
Стоите под серым навесом,
Похожие на динозавров
Размером и весом."