Почему там, где бедно, там грязно

Все същите
Аватар
Green Light

Почему там, где бедно, там грязно

Мнение от Green Light »

Оказва се, че това е популярна тема сред руските блогъри. Дори фразата сама излиза при търсене в YouTube.
Попадна ми случайно някаква жена - може би Елена Костюшченко, името излезе, когато потърсих кой експлоатира темата.
Оказа се голяма тема.

Чудя се дали важи за България?
Никога не съм обвързвал бедността с мръсотия. Циганите, кото са бедни са и мръсни, а богатите им са чисти. Но дали уреденият живот на проспериралите не е заради измъкването им от гетото, стадото, маргиналната общност и скъсването с този начин на живот? (Този който носи липса на внимание към чистота.)

От друга страна, не е да нямам пред очите си примери и за чисти българи, които живеят в боклуци и нищета, заради мързеливите си (и крадливи) ръчички...

Така че се зачудих?
Някаква типично руска вълна за оправдание, че бедните сами са си виновни ли е това, и няма нищо общо с истината?
Или пък има?
Аватар
ПЪТник две

Re: Почему там, где бедно, там грязно

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:Оказва се, че това е популярна тема сред руските блогъри. Дори фразата сама излиза при търсене в YouTube.
Попадна ми случайно някаква жена - може би Елена Костюшченко, името излезе, когато потърсих кой експлоатира темата.
Оказа се голяма тема.

Никога не съм обвързвал бедността с мръсотия. Циганите, кото са бедни са и мръсни, а богатите им са чисти. Но дали уреденият живот на проспериралите не е заради измъкването им от гетото, стадото, маргиналната общност и скъсването с този начин на живот? (Този който носи липса на внимание към чистота.)

От друга страна, не е да нямам пред очите си примери и за чисти българи, които живеят в боклуци и нищета, заради мързеливите си (и крадливи) ръчички...

Така че се зачудих?
Някаква типично руска вълна за оправдание, че бедните сами са си виновни ли е това, и няма нищо общо с истината?
Или пък има?
Темата ти ми допада, знам че не ме четеш и не желаеш да се включвам, но мнението ми не е лично към теб, а по темата, която ми се струва важна за нас Човеците.

Така че, на мен ми се струва, че темата за бедността е много по-сложна от това дали някой е виновен или не. Има лични избори, има и обстоятелства, има и системни фактори. Когато я сведем само до вина, губим нюансите. Аз лично се опитвам да гледам на тези неща по-широко, защото иначе пропускаме човешката страна.

Мисля, че когато говорим за такива въпроси, е важно да не губим човешкия контекст — иначе рискуваме да превърнем сложни съдби в прости етикети.

Ние-чистите!
Понякога говорим така, сякаш ние сме ‘чистите’, а другите са виновни — и точно тогава губим човешкия контекст.
]Мнението е позиционирано и няма общо![
Алиса

Мнение от Алиса »

Грийне, докато ти четях темата се сетих за "ефекта на счупения прозорец".
Цитирам:

Теорията за счупения прозорец
(Broken Windows Theory) гласи, че видимите признаци на безпорядък, като счупени прозорци, графити или боклук, подтикват към по-нататъшни престъпления и антисоциално поведение. Занемарената среда сигнализира за безнаказаност, което води до ескалация на нарушенията, тъй като хората копират лошите примери и усещат липса на контрол.
Ключови аспекти на ефекта:

Влияние на средата: Опасната или небрежна заобикаляща среда директно провокира хората да извършват нарушения.
Сигнал за безнаказаност: Ако малките нарушения (като вандализъм) не се санкционират, това дава знак, че по-сериозните престъпления също няма да бъдат наказани.
Ефект на доминото: Първият счупен прозорец, ако не бъде поправен веднага, приканва към счупването на всички останали.
Социален механизъм: Хората са склонни да копират поведението на околните, особено когато виждат знаци на неспазване на реда.

Теорията, формулирана от Джеймс Уилсън и Джордж Келинг, предлага, че поддържането на чистота и ред в градската среда може да предотврати извършването на по-тежки престъпления.

Значи, ако си беден и нямаш пари да си смениш счупения прозорец, да си боядисаш фасадата, поправиш оградата, покрива, тротоара, ти и съседите ти постепенно привиквате с немарата, не си давате толкова зор да чистите и поддържате, натрупвате боклуци, провокирате вандализма и в крайна сметка заживявате хем в бедност, хем в мръсотия.

Ефектът е психологически и да, до голяма степен бедните сами си го правят така.[/i]
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа:Грийне, докато ти четях темата се сетих за "ефекта на счупения прозорец".
Цитирам:

Теорията за счупения прозорец
(Broken Windows Theory) гласи, че видимите признаци на безпорядък, като счупени прозорци, графити или боклук, подтикват към по-нататъшни престъпления и антисоциално поведение. Занемарената среда сигнализира за безнаказаност, което води до ескалация на нарушенията, тъй като хората копират лошите примери и усещат липса на контрол.
Ключови аспекти на ефекта:

Влияние на средата: Опасната или небрежна заобикаляща среда директно провокира хората да извършват нарушения.
Сигнал за безнаказаност: Ако малките нарушения (като вандализъм) не се санкционират, това дава знак, че по-сериозните престъпления също няма да бъдат наказани.
Ефект на доминото: Първият счупен прозорец, ако не бъде поправен веднага, приканва към счупването на всички останали.
Социален механизъм: Хората са склонни да копират поведението на околните, особено когато виждат знаци на неспазване на реда.

Теорията, формулирана от Джеймс Уилсън и Джордж Келинг, предлага, че поддържането на чистота и ред в градската среда може да предотврати извършването на по-тежки престъпления.

Значи, ако си беден и нямаш пари да си смениш счупения прозорец, да си боядисаш фасадата, поправиш оградата, покрива, тротоара, ти и съседите ти постепенно привиквате с немарата, не си давате толкова зор да чистите и поддържате, натрупвате боклуци, провокирате вандализма и в крайна сметка заживявате хем в бедност, хем в мръсотия.

Ефектът е психологически и да, до голяма степен бедните сами си го правят така.[/i]
Теорията за счупените прозорци е интересна, но тя описва поведенчески модели в средата, а не причините за бедността. Бедността не е само въпрос на немара — тя е комбинация от лични избори, обстоятелства и системни фактори. Ако сведем всичко до „бедните сами са си виновни“, изпускаме човешката страна и сложността на темата.“
Алиса

Мнение от Алиса »

ПЪТник две написа:
Теорията за счупените прозорци е интересна, но тя описва поведенчески модели в средата, а не причините за бедността. Бедността не е само въпрос на немара — тя е комбинация от лични избори, обстоятелства и системни фактори. Ако сведем всичко до „бедните сами са си виновни“, изпускаме човешката страна и сложността на темата.“
Темата не е причините за бедността, а за мръсотията.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа:
ПЪТник две написа:
Темата не е причините за бедността, а за мръсотията.

Мръсотията в душите ли... нямат нищо общо с бедността!

Разбирам разликата, но мизерията не възниква във вакуум. Тя е следствие от липса на ресурси, възможности и поддръжка — тоест от бедност. Теорията за счупените прозорци описва как средата влияе на поведението, но не обяснява причините за самата мизерия. Ако сведем всичко до лична вина, пропускаме човешкия контекст и сложността на ситуацията.“

Колко пъти да го кажа?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа:Грийне, докато ти четях темата се сетих за "ефекта на счупения прозорец".

...

Ефектът е психологически и да, до голяма степен бедните сами си го правят така
Да, и аз се сетих за това, но се чудя можем ли да го използваме тука?

Защото поне за мен стереотипът в България е "беден, но честен", "беден, но горд", "беден, но свободен", сякаш свързваме бедността с положителни черти на характера. Стереотипно става въпрос, като народни приказки.
Заради това впечатление ми се стори чуждо и неестествено това да се комбинира мръсотията с бедността.

Говорим за стереотипи, да кажа за трети път.

Ти как го чувстваш?
Алиса

Мнение от Алиса »

ПЪТник две написа: Мръсотията в душите ли... нямат нищо общо с бедността!

Разбирам разликата, но мизерията не възниква във вакуум. Тя е следствие от липса на ресурси, възможности и поддръжка — тоест от бедност. Теорията за счупените прозорци описва как средата влияе на поведението, но не обяснява причините за самата мизерия. Ако сведем всичко до лична вина, пропускаме човешкия контекст и сложността на ситуацията.“

Колко пъти да го кажа?
Душевната мизерия е друга тема. И да, не възниква и не вирее във вакуум, а се храни от чувството за безнаказаност. Ако веднага не я сложат на място, избуява, взема себе си за норматив, агресира, налагайки се за еталон и от един момент нататък се изживява като безсмъртна и единствено правилна. Ти си дългогодишен пример за това.

А материалната мизерия е следствие от три основни фактора:
-глупост
-мързел
- тъпанарщина
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: Душевната мизерия е друга тема. И да, не възниква и не вирее във вакуум, а се храни от чувството за безнаказаност. Ако веднага не я сложат на място, избуява, взема себе си за норматив, агресира, налагайки се за еталон и от един момент нататък се изживява като безсмъртна и единствено правилна. Ти си дългогодишен пример за това.

-глупост
-мързел
- тъпанарщина
И аз така смятам.

Има, разбира се и болестни състояния, включително алкохолизъм или безбройните пристрастености, но това е друг въпрос. Ако здрави хора живеят в мръсотия, значи са тъпи и мързеливи. Парите имат съвсем малко общо, ако въобще.
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа:
Защото поне за мен стереотипът в България е "беден, но честен", "беден, но горд", "беден, но свободен", сякаш свързваме бедността с положителни черти на характера. Стереотипно става въпрос, като народни приказки.
Заради това впечатление ми се стори чуждо и неестествено това да се комбинира мръсотията с бедността.

Ти как го чувстваш?
Честността, гордостта и свободата нямат нищо общо с мръсотията по улиците, парковете, градинките, околоблоковите и вътреблоковите общи пространства, микросметищата, боклуците и отпадъците, заринали крайпътните канавки, обществените гори, планини, пътеки, плажове, туй, че не се прищипваш да почистиш и окосиш/подстрижеш територията пред личната си ограда, туй, че притежаваш някъде некъв парцел, на който някой ден ще вземеш много пари, ама го държиш тревясал, обрасъл и пожароопасен, щото голям праз, твоето не се губи, що да се пънеш с излишни грижи и масрафи, туй, че си зарязваш стария извън движение таралясник да ръждясва някъде си, или си накупиш 2-3 нови таралясника и ги напаркирваш, където ти падне - по тротоарите, тревните площи, градинките, на пътното платно, зер, всички са ти длъжни да ги пазят и заобикалят, само ти - не! да се съобразиш с околните и че не живееш в бардак, в който нахалството, дебелоочието и грижата само за собствен гъз имат значение.

Тъй го чувствам аз. Понеже, защото за всички изброени по-горе /забравих умишления вандализъм/ досега оправданията и самооправданията са все едни и същи:
"бедни сме, тя държавата е бедна, но ни е длъжна, всички така правят, другите са ни виновни, аз да не съм по-прост от тях, че да се мина, голям праз, че съм в "дребно" нарушение, на богаташите, дето ни крадат и експлоатират, никой не им търси сметка".
Най-забавно е чувството за "свобода" - "ти ли ще ми кажеш какво да правя, бе! аз свободен човек, ще правя, каквото си ща!"

Да, създават се трайни стереотипи, които се предават и на поколенията.
И дори поколението да излезе от чисто материалната си бедност, то вече е възпитано и привикнало с мръсотията, натурията и свинщината. Тъй, щото му е станала втора природа и си я пази като завет, традиция и неотменимо право.

Без намерение да обидя Нюк, макар, че ей сега ще дофърчи лично наобиден да ме ругае,
ще онагледя с прост пример от неотдавнашен разговор в тема:
Нали живее в Люлин, който си е почти миниград в града, застроен с големи жилищни блокове за работническата класа още в соца? Все хора, не изпаднали бедняци, но натъпкани гъз до гъз, реално непознати помежду си заселници, които с десетилетия требе да се изтърпяват и приспособяват към некви съседски отношения почти без правила. Освен тези, които сами си създадат. Та, в нюковата кулинарна тема стана дума за оползотворяването на апартаментските открити балкони като допълнителна частна площ за готвене на храна. Котлони, скари, барбекюта и кой за каквото няма място или не ще да си умирисва кухнята и апартамента, ги позиционира отвън на балкона, пече, пържи, вари и опушва съседите без свян и задръжки... щото и те правели същото. Тогава Ружа му се отяде, че в нейната софийска кооперация с години страдали от един такъв без задръжки съсед, дето им умирисвал от балкона си.А Нюк се изсмя: "ела ти в Люлин да се изрепчиш на някой комшия, че си пекъл скумрия на скара току под прозорците ти, пък виж какво ще ти се случи!"

Пак подчертавам: Нюк няма вина, че разсъждава така, той е израснал в Люлинските човешки мравуняци и това е от детството му възпитан и придобит манталитет - навици, създадени от беднотия и икономии и предадени на следващите поколения. Семейство Нюкови вероятно отдавна са надраснали времето, в което са цепели стотинката и са използвали всяка възможност да преживяват евтино и без излишни инвестиции в домакинството, обществената чистота и хигиената, както и голяма част от съседите им. Но навиците от бедняшките години са си останали непроменени и предадени на поколението.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Green Light написа:

...

Ефектът е психологически и да, до голяма степен бедните сами си го правят така
Да, и аз се сетих за това, но се чудя можем ли да го използваме тука?

Ти как го чувстваш?
Не е толкова до бедност, колкото до възпитание, ценностна система, начин на мислене. Идеологически възгледи, ако щеш. Нашият блок ЕПК тип "панелен люлински коптор" не сме богаташи, но благодарение на домоуправителката и една неголяма група съседи, в общи линии е приличен и културен, "образцов" така да се каже. Събират се по малко пари всеки месец и се чисти редовно, няма драсканици по стените, стълбищата и таваните не са задръстени с боклуци, асансьорите са изправни, проблемите се отремонтират навреме, тръби, покриви, боядисанко, измазанко, напарфюмиранко, цветенца, камерки, масивни входни врати с чип. Съседният блок входните врати едни пластмасарки и зеят отворени винаги, вътре си влиза който и когато си иска. Стените небоядисани от миналото хилядолетие, драсканици, ЦСКА, Левски, хитлеристки знаци – човек да го е страх да влезе. Преди години се събираха компанийки отвън да пушат тревичка и вероятно да посмръкват, някой си беше изхвърлил старата маса и столовете отзад в градинката и там играеха сварка, дилърски срещи, веднъж некви се биха, по един стреляха, идва полиция... Нашия блок навремето като разпределяли кой къде, го напълнили целия само с висшисти от провинцията, а те са от ония, старите софиянци, дето от Витоша по-длибоко нема. :2tooth:

Та така, едно е да си беден, съвсем друго – михлюзин и скръндза. В един друг съседен блок, където ни е подземният гараж, блок "ново строителство", уж лъскав отвън, вътре ще речеш не живеят бедняци, обаче в общото помещение на гаража от 100 години лампи гаснеха и никой не ги сменя, беше потънало в мрак. И като сменят лампите – все от най-евтините, дето светят най-слабо. И квот има в магазина – тука жълта, там бяла, отсреща синя, топла и студена светлина както му казват. 12 гнезда, в 4-5 от тях нема никой. И на мен преди 4-5 години взе че ми писнА, и ги смених всичките с едни мощни осрамки, къде в цела софия само на Горубляне ги има. По 20 кинта парчето, ама 2500 лумена, 4000К навсякъде. И светят надолу, а не настрани по тавана. И така, и до ден-днешен ги сменям аз, като изгори някоя, щот иначе пак ще настане мрак.

То тва и в нашия блок е така със стълбищното осветление. Туриха от ония лампи дето палят и гаснат автоматично, обаче ги беха настроили да гасне 10-15 секунди след кат запали. То е едно връткалце там, и те го врътнали на минимално. И те така, влизаш в приземния етаж, лампата пали, чакаш асансьора и като угасне, ръкомахаш като улав над главата си да светне пак. И така 2-3 пъти, докато дойде асансьорът. Аз на моя етаж си бях сложил от тия мощните осрамки, обаче нали взеха решение на общо събрание да се смени осветлението с автоматично в целия блок, щот идвала много сметката за тока, и ми бутнаха и на моя етаж такава плафониерка. А аз тия лампи ги ползвам ежедневно сутрин и вечер, понеже с кучето все по тъмно и тъмно. И като ми писнА на джигера, взех стълбата и на моя етаж и на приземния 15 плафониери съм ги настроил всичките собственоръчно така, че като светне, да гасне след 2-3 минути, по часовник съм ги мерил. И бяха сложили вътре във всяка плафониера по 2 лампи 6 вата, 500 лумена крушчици. Щот нали, по-евтино... Мрак, мрак, вестник не можеш да прочетеш. И те така: 30 лампи – в една торбичка, на домоуправителката, и ги смених всичките. 13 вата, 1500 лумена. И светна! И никой не се оплака. И ся като изгори някоя, ги сменям аз – щот иначе касиерката прави икономии. Само на моя етаж и на приземния, по останалите етажи е както беше в гаража едно време.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Алиса написа:
ПЪТник две написа: Мръсотията в душите ли... нямат нищо общо с бедността!

Колко пъти да го кажа?
Душевната мизерия е друга тема. И да, не възниква и не вирее във вакуум, а се храни от чувството за безнаказаност. Ако веднага не я сложат на място, избуява, взема себе си за норматив, агресира, налагайки се за еталон и от един момент нататък се изживява като безсмъртна и единствено правилна. Ти си дългогодишен пример за това.

-глупост
-мързел
- тъпанарщина

И Нюк не е мизерен, нито беден!
Примерът ти и за Нюк описва как средата влияе на поведението, но не обяснява причините за самата мизерия. Ако сведем всичко до лична вина, пропускаме човешкия контекст и сложността на ситуацията.

Няма как да сме примери с него след като нито сме бедни нито мръсни, и защото не ни е изпадала косата от мизерия, и не носим мизерни перуки.
Може ти да си пример, след като не осъзнаваш какво пишеш?
Мизерно е липсата на човешки ценности и съзнание! Да не осъзнаваш коя си, какви ги вършиш и откъде ти иде!
Последно промяна от ПЪТник две на 23.03.26, 12:22, променено общо 1 път.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Green Light написа:Оказва се, че това е популярна тема сред руските блогъри. Дори фразата сама излиза при търсене в YouTube.
Оказа се голяма тема.

Така че се зачудих?
Или пък има?

Кифли и тутманици има във всяка страна. Чела съм, чувала съм такава фраза и то преди всичко от хора сноби и първенюта, но да не влезеш в техния дом. Повечето от тях имат къщи стил "цигански барок" или феодална посторйка с кулички, непременно.

Бедността и мръсотията, душевна, телесна, къщно, дворна...., нямат много общо. Влизам в бедни селски къщи, с легла, столове, маси останали от сватбите на собствениците. Но, чистичко, по някъв начин дори приятно. Влизала съм и в домове, на които дворовете са приказни (някой там поддържа), вътре мирише на гад и пот.

От преди две години гостувам в подобен дом, но вече само на двора. Чашата ми за бира, първия път, като я видях, помолих да я сменят, то пък все може да се случи една чаша да не е съвсем чиста. ОУбаче, стопанката ми каза, в прав ред, съвсем като нещо нормално, че всички чаши са такива, защото не може да стигне до дъното, да ги измие. ама само за бира ги ползват, та все тая. Станах аз, викам дай моята ръка е по-малка, стига до дъното, измих си я. От тогава като ходя, тя се озърта и преди да ми даде чаша оглежда срещу светлината, ама то това си било чаша само за мен. Чудя дали да им подаря четка за чаши, щото може пък да ги обидя.
хората не са бедни, готини са, с огромно чувство за хумор, но и... някак хигиената им е на заден план. Дом, в който живеят, вътре, 3 кучета, като колко може да е чист.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
Оказа се голяма тема.

Така че се зачудих?
Или пък има?

Кифли и тутманици има във всяка страна. Чела съм, чувала съм такава фраза и то преди всичко от хора сноби и първенюта, но да не влезеш в техния дом. Повечето от тях имат къщи стил "цигански барок" или феодална посторйка с кулички, непременно.

Бедността и мръсотията, душевна, телесна, къщно, дворна...., нямат много общо. Влизам в бедни селски къщи, с легла, столове, маси останали от сватбите на собствениците. Но, чистичко, по някъв начин дори приятно. Влизала съм и в домове, на които дворовете са приказни (някой там поддържа), вътре мирише на гад и пот.

От преди две години гостувам в подобен дом, но вече само на двора. Чашата ми за бира, първия път, като я видях, помолих да я сменят, то пък все може да се случи една чаша да не е съвсем чиста. ОУбаче, стопанката ми каза, в прав ред, съвсем като нещо нормално, че всички чаши са такива, защото не може да стигне до дъното, да ги измие. ама само за бира ги ползват, та все тая. Станах аз, викам дай моята ръка е по-малка, стига до дъното, измих си я. От тогава като ходя, тя се озърта и преди да ми даде чаша оглежда срещу светлината, ама то това си било чаша само за мен. Чудя дали да им подаря четка за чаши, щото може пък да ги обидя.
хората не са бедни, готини са, с огромно чувство за хумор, но и... някак хигиената им е на заден план. Дом, в който живеят, вътре, 3 кучета, като колко може да е чист.
Лиса се възползва от темата-нацвъка мен, после Нюк, сега си ти наред. Това за нея е чисто и е богатсво! Тя не е виновна!:rotfl24:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:
Green Light написа:

Ти как го чувстваш?
Честността, гордостта и свободата нямат нищо общо с мръсотията по улиците, парковете, градинките, околоблоковите и вътреблоковите общи пространства, микросметищата, боклуците и отпадъците, заринали крайпътните канавки, обществените гори, планини, пътеки, плажове, туй, че не се прищипваш да почистиш и окосиш/подстрижеш територията пред личната си ограда, туй, че притежаваш някъде некъв парцел, на който някой ден ще вземеш много пари, ама го държиш тревясал, обрасъл и пожароопасен, щото голям праз, твоето не се губи, що да се пънеш с излишни грижи и масрафи, туй, че си зарязваш стария извън движение таралясник да ръждясва някъде си, или си накупиш 2-3 нови таралясника и ги напаркирваш, където ти падне - по тротоарите, тревните площи, градинките, на пътното платно, зер, всички са ти длъжни да ги пазят и заобикалят, само ти - не! да се съобразиш с околните и че не живееш в бардак, в който нахалството, дебелоочието и грижата само за собствен гъз имат значение.

Тъй го чувствам аз. Понеже, защото за всички изброени по-горе /забравих умишления вандализъм/ досега оправданията и самооправданията са все едни и същи:
"бедни сме, тя държавата е бедна, но ни е длъжна, всички така правят, другите са ни виновни, аз да не съм по-прост от тях, че да се мина, голям праз, че съм в "дребно" нарушение, на богаташите, дето ни крадат и експлоатират, никой не им търси сметка".
Най-забавно е чувството за "свобода" - "ти ли ще ми кажеш какво да правя, бе! аз свободен човек, ще правя, каквото си ща!"

И дори поколението да излезе от чисто материалната си бедност, то вече е възпитано и привикнало с мръсотията, натурията и свинщината. Тъй, щото му е станала втора природа и си я пази като завет, традиция и неотменимо право.

Без намерение да обидя Нюк, макар, че ей сега ще дофърчи лично наобиден да ме ругае,
Нали живее в Люлин, който си е почти миниград в града, застроен с големи жилищни блокове за работническата класа още в соца? Все хора, не изпаднали бедняци, но натъпкани гъз до гъз, реално непознати помежду си заселници, които с десетилетия требе да се изтърпяват и приспособяват към некви съседски отношения почти без правила. Освен тези, които сами си създадат. Та, в нюковата кулинарна тема стана дума за оползотворяването на апартаментските открити балкони като допълнителна частна площ за готвене на храна. Котлони, скари, барбекюта и кой за каквото няма място или не ще да си умирисва кухнята и апартамента, ги позиционира отвън на балкона, пече, пържи, вари и опушва съседите без свян и задръжки... щото и те правели същото. Тогава Ружа му се отяде, че в нейната софийска кооперация с години страдали от един такъв без задръжки съсед, дето им умирисвал от балкона си.А Нюк се изсмя: "ела ти в Люлин да се изрепчиш на някой комшия, че си пекъл скумрия на скара току под прозорците ти, пък виж какво ще ти се случи!"

Пак подчертавам: Нюк няма вина, че разсъждава така, той е израснал в Люлинските човешки мравуняци и това е от детството му възпитан и придобит манталитет - навици, създадени от беднотия и икономии и предадени на следващите поколения. Семейство Нюкови вероятно отдавна са надраснали времето, в което са цепели стотинката и са използвали всяка възможност да преживяват евтино и без излишни инвестиции в домакинството, обществената чистота и хигиената, както и голяма част от съседите им. Но навиците от бедняшките години са си останали непроменени и предадени на поколението.
То пък сакън човек да не умирише аромата на софийски смог със смрадня на кебапчета през балкона или домашно готвено между етажите... :2tooth:

Като оня път в Младост, кога разнасях пратки – люта зима, -15 навън, и съм си оставил служебната бангия на запален двигател да държи топло вътре и да не земе да изстине двигателя (че и трудно палеше тая кошница), докато чакам отвън пред входа му поредната височайша особа... И няма майтап, веднага се намери един разлютен европеец да ми обяснява презрително как трябва да си държа колата угасена, докато е в престой, щото иначе вредните газове можело да навлязат през прозореца в стаята на някоя бременна жена и в Германия са щели да ме глобят за това. Изображение

За такова нещо флюлин човек наистина може да отнесе пердах.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Алиса написа:
Green Light написа:

Ти как го чувстваш?

То пък сакън човек да не умирише аромата на софийски смог със смрадня на кебапчета през балкона или домашно готвено между етажите... :2tooth:

Като оня път в Младост, кога разнасях пратки – люта зима, -15 навън, и съм си оставил служебната бангия на запален двигател да държи топло вътре и да не земе да изстине двигателя (че и трудно палеше тая кошница), докато чакам отвън пред входа му поредната височайша особа... И няма майтап, веднага се намери един разлютен европеец да ми обяснява презрително как трябва да си държа колата угасена, докато е в престой, щото иначе вредните газове можело да навлязат през прозореца в стаята на някоя бременна жена и в Германия са щели да ме глобят за това. Изображение

Винаги съм смятала, че и в Люлин живеят хора като нас. Оказва се, че не е така, щом те така фърлят по един пердах.
Абе, Люлин си е Люлин.
Изображение
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:...

Така че се зачудих?
Или пък има?
Ето нагледен пример и за богати мизерници:
https://dnes.dir.bg/na-fokus/ot-emil-ma ... pepelishte
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Селянка написа:
Nuke написа:

Винаги съм смятала, че и в Люлин живеят хора като нас. Оказва се, че не е така, щом те така фърлят по един пердах.
Абе, Люлин си е Люлин.
Изображение
Ми не баш, никой няма да те набие, ама ще ти се изсмеят в лицето и ако настояваш за това конкретно, в по-крайните части действително може и да си тръгнеш леко напердашен. Ако не буквално, най-малкото емоционално. Не знам, но за такива претенции само в младос съм чувал. Те там са, как да ти кажа... Чюфствителен натюрел.

А тая снимка не знам от кога е и откъде, но тука при нас няма такова нещо. Понеже движкам чат-пат насам-натам, да ти кажа, там тия културните квартали от старата софия, като център, оборище, слатина, редута, хич не ми ги хвали. Тесни улици, скъпи заведения, куче няма къде да разходиш, кола къде да паркираш, само самочувствието идва в излишък.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Селянка написа:
Nuke написа:

Абе, Люлин си е Люлин.
Изображение
Ми не баш, никой няма да те набие, ама ще ти се изсмеят в лицето и ако настояваш за това конкретно, в по-крайните части действително може и да си тръгнеш леко напердашен. Ако не буквално, най-малкото емоционално. Не знам, но за такива претенции само в младос съм чувал. Те там са, как да ти кажа... Чюфствителен натюрел.

А тая снимка не знам от кога е и откъде, но тука при нас няма такова нещо. Понеже движкам чат-пат насам-натам, да ти кажа, там тия културните квартали от старата софия, като център, оборище, слатина, редута, хич не ми ги хвали. Тесни улици, скъпи заведения, куче няма къде да разходиш, кола къде да паркираш, само самочувствието идва в излишък.
Снимката е от нета, с надпис : Люлин си е Люлин. Правиш се на некъв селски бек. https://www.bgjargon.com/word/meaning/% ... 0%B5%D0%BA Едно време се носеха легенди за Благоевград, че всеки втори човек ходел с нож в джоба, това по споделяния със софийски съседи и роднини, където пребивавах често през ваканции и уикенди. В един момент, била съм 18-19 годишнина, споделям с гаджето, и той вика : ами прави са хората, само че не всеки втори, всеки мъж ходи с нож в панталона, ама кожен....

та, както Петрич, Люлин... за Младост не съм чула, за Дружба се носят легенди... дрън-дрън.

аре, стига със селските ти закани:shocked:
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Селянка написа:
Nuke написа:
Селянка написа: Винаги съм смятала, че и в Люлин живеят хора като нас. Оказва се, че не е така, щом те така фърлят по един пердах.
Абе, Люлин си е Люлин.
Изображение

Снимката е от нета, с надпис : Люлин си е Люлин. Правиш се на некъв селски бек. https://www.bgjargon.com/word/meaning/% ... 0%B5%D0%BA Едно време се носеха легенди за Благоевград, че всеки втори човек ходел с нож в джоба, това по споделяния със софийски съседи и роднини, където пребивавах често през ваканции и уикенди. В един момент, била съм 18-19 годишнина, споделям с гаджето, и той вика : ами прави са хората, само че не всеки втори, всеки мъж ходи с нож в панталона, ама кожен....

та, както Петрич, Люлин... за Младост не съм чула, за Дружба се носят легенди... дрън-дрън.

Ми не е легенда – във форума действително има хора, чието възпитание допуска всичко друго, но не и миризма на кебапчета и домашно готвено през балкона. А в града – на запален двигател зимно време в гореописаните обстоятелства. ХарАктерно опедерастяване. Някои хора нямат аспиратор. И следователно какво – да ядат само хляб и сирене заради твоя нос ли?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: Тъй го чувствам аз. Понеже, защото за всички изброени по-горе /забравих умишления вандализъм/ досега оправданията и самооправданията са все едни и същи:
Мда, в моята тема си.
Това го има и не се бях сетил за него в тази връзка.
Държавата действително е виновна за това че изоставаме и че се чувстваме изостанали. Съвсем реално сме, както ме затапи вчера Бейби (с едно сравнение със Словения). Народът може да бъде лъган с какво ли не, както видяхме в последните години, но за такова нещо не може. Усещат се нашенците и експлоатират това до невъзможност. Щом държавата действително е виновна за едно, значи може да се използва за оправдание не за сто, а направо за всичко в тоя живот. И се случава това което казваш.
Много правилно.

Алиса написа: ...
...
... Люлин, който си е почти миниград в града, застроен с големи жилищни блокове за работническата класа още в соца? Все хора, не изпаднали бедняци, но натъпкани гъз до гъз, реално непознати помежду си заселници, които с десетилетия требе да се изтърпяват и приспособяват към некви съседски отношения почти без правила. Освен тези, които сами си създадат. Та, в нюковата кулинарна тема стана дума за оползотворяването на апартаментските открити балкони като допълнителна частна площ за готвене на храна. Котлони, скари, барбекюта и кой за каквото няма място или не ще да си умирисва кухнята и апартамента, ги позиционира отвън на балкона, пече, пържи, вари и опушва съседите без свян и задръжки... щото и те правели същото. Тогава Ружа му се отяде, че в нейната софийска кооперация с години страдали от един такъв без задръжки съсед, дето им умирисвал от балкона си.А Нюк се изсмя: "ела ти в Люлин да се изрепчиш на някой комшия, че си пекъл скумрия на скара току под прозорците ти, пък виж какво ще ти се случи!"
...
Ти го пишеш за стереотипите, но да кажа, че Люлин сам по себе си е много интересна тема. Там има един шовинизъм, който задминава и пловдивчани дори. "Има няколко начина да се правят нещата и един от тях е люлинския"
В мутренските времена там не вървяха "националните" мутренски фирми. Например ВИС и СИК нямаха хора в Люлин.

П.П. Хората гледаха за хляб в Люлин да не ходят, аз баш тогава реших жена да взимам... Няма други квартали, луда работа
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Селянка написа:
Nuke написа: Ми не баш, никой няма да те набие, ама ще ти се изсмеят в лицето и ако настояваш за това конкретно, в по-крайните части действително може и да си тръгнеш леко напердашен. Ако не буквално, най-малкото емоционално. Не знам, но за такива претенции само в младос съм чувал. Те там са, как да ти кажа... Чюфствителен натюрел.

Ми не е легенда – във форума действително има хора, чието възпитание допуска всичко друго, но не и миризма на кебапчета и домашно готвено през балкона. А в града – на запален двигател зимно време в гореописаните обстоятелства. ХарАктерно опедерастяване. Някои хора нямат аспиратор. И следователно какво – да ядат само хляб и сирене заради твоя нос ли?
хората, които нямат аспиратор да си готвят в собствената кухня и да си дишат създадения от тях въздуха. Защо останалите съседи да им дишат миризмата. виж, пич, тук, на село, палят трева и секви кореняци. Да, ама аз съм алергична, внукът ми също има проблеми. И кво, щот некъв дивак нема паре да плати за камион да му изхвърли боклуците, други трябват да страдат? Ами да си изкопа една дупка и да си метка там храсталаци, кореняци и боклуци. Ай джанъм, на бедните и мързеливите всички са им виновни
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Селянка написа:

И аз имам такива преживявания и то, срам не срам - с роднина. У тях беше супер чисто, подредено, готино... Времената на родителите ни бяха времена "на гости" и сме ходили десетки пъти у тях. С преспиване (в провинцията е).
Старите обаче умряха, братовчед ми се ожени и стана това което разказваш и ти, че и още... Тая жена, какво чудо беше... Разглеле разведе се, та ни олекна на всички.
Онази мръсотия нямаше нищичко общо с парите.

Имам и настоящи съседи в тази категория. През 7-8 къщи, слава Богу!

Изобщо... което е пред очите ми не прави директна връзка между парите и мръсотията.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Nuke написа:
Та така, едно е да си беден, съвсем друго – михлюзин и скръндза.
...
Всичките ти примери са в тази посока, но освен това потвърждаваш и моята нагласа. Беден, категорично не означава мръсен.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Green Light написа:
Ти го пишеш за стереотипите, но да кажа, че Люлин сам по себе си е много интересна тема. Там има един шовинизъм, който задминава и пловдивчани дори. "Има няколко начина да се правят нещата и един от тях е люлинския"
В мутренските времена там не вървяха "националните" мутренски фирми. Например ВИС и СИК нямаха хора в Люлин.

П.П. Хората гледаха за хляб в Люлин да не ходят, аз баш тогава реших жена да взимам... Няма други квартали, луда работа
Специално аз където живея (Люлин 10, на бул. Царица Йоанна), не е лошо кварталчето. Нищо че се доминира от панел и кофраж. Кеф ти метърце, кеф ти мол, кеф ти лидъл или била, кеф ти парк с асфалт или планински пътечки, кеф ти всичко. Пица, китайско, българско – добро качество на народни цени. Аз като дойдох тука 97-а, нямаше нищо. Пазарувахме от едно квартално магазинче и пътувах до Сточна гара за училище цял час. За 30 години обстановката дръпна доста. Най-вече след Боко и ЕС... Хронологически. Много шубрак падна и на негово място поникнаха магазини и блокчета. Даже и мутрягите и пройдохите се цивилизоваха. Направиха си заведение Бригада и частен клуб, откъдето обикновено се дочуват разговори за пари, а пияниците си поркат кротко пред денонощното и ако не им обръщаш внимание, не създават големи проблеми. Ако знаеш къде и кога да ходиш и да не ходиш, и с кого и с кого да общуваш и не, става. Да ти кажа честно, като хвана геврека да карам, гадното започва от бул. Мария Луиза нататък и стига чак до Борисовата градина. Само там съм виждал бездомен клошар да офейка, когато отидеш да му напазаруваш сандвичи от макдоналдс, окаян несретник с некрози по цялото тяло да се влачи на четири крака по улиците и да бута кашон, публични домове, проститутки, тълпи от наркомани пред паметника на Съветската армия... Гняз има навсякъде, но от централната гняз по-гадно не съм виждал.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Green Light написа:

Специално аз където живея (Люлин 10, на бул. Царица Йоанна), не е лошо кварталчето. Нищо че се доминира от панел и кофраж. Кеф ти метърце, кеф ти мол, кеф ти лидъл или била, кеф ти парк с асфалт или планински пътечки, кеф ти всичко. Пица, китайско, българско – добро качество на народни цени. Аз като дойдох тука 97-а, нямаше нищо. Пазарувахме от едно квартално магазинче и пътувах до Сточна гара за училище цял час. За 30 години обстановката дръпна доста. Най-вече след Боко и ЕС... Хронологически. Много шубрак падна и на негово място поникнаха магазини и блокчета. Даже и мутрягите и пройдохите се цивилизоваха. Направиха си заведение Бригада и частен клуб, откъдето обикновено се дочуват разговори за пари, а пияниците си поркат кротко пред денонощното и ако не им обръщаш внимание, не създават големи проблеми. Ако знаеш къде и кога да ходиш и да не ходиш, и с кого и с кого да общуваш и не, става. Да ти кажа честно, като хвана геврека да карам, гадното започва от бул. Мария Луиза нататък и стига чак до Борисовата градина. Само там съм виждал бездомен клошар да офейка, когато отидеш да му напазаруваш сандвичи от макдоналдс, окаян несретник с некрози по цялото тяло да се влачи на четири крака по улиците и да бута кашон, публични домове, проститутки, тълпи от наркомани пред паметника на Съветската армия... Гняз има навсякъде, но от централната гняз по-гадно не съм виждал.
за мен, вече казах, люлин е като всяко друго място. ти си този, който ту го нарича, ту го отрича, абе... комплекси, а нема нужда.
Какво е метърце:shocked:?

Визилай централна гняз. ако говориш за централна гара... прав си, ако за паметника левски, нбкм, ндк..., не си прав!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Метърце е метро сигурно.
Люлин 10 е до Тунела, мястото е комуникативно.
Алиса

Мнение от Алиса »

ПЪТник две написа: Лиса се възползва от темата-нацвъка мен, после Нюк, сега си ти наред. Това за нея е чисто и е богатсво! Тя не е виновна!:rotfl24:
Ето това е типичен пример за душевната ти мръсотия - благодаря за онагледяването.
Давам пример с навиците в блока и квартала на Нюк, разказани от самия него, като изрично уточних, че той няма вина за тях, като пораснал там и използвам скорошен разговор, а не го клепам. Ти обаче, веднага изопачи думите ми и се запретна да правиш интрига и да провокираш скарване между клубари - първо, внушавайки, че цвъкам срещу Нюк, а при появата на Ружа - че ЩЕ цвъкам срещу нея.

Счупеният прозорец е налице. Сега ще видим има ли ефект от вандализма ти.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Селянка написа:паметника левски, нбкм, ндк..., не си прав!
Не ме кефят вибрациите по тези места, прекалено много култура... Денонощно. 4:15 ако стана, в 5 да изляза с кучето, до 7 часът обратно ще съм се набълбукал с култура. Най-вече ъндърграунд култура. Тук в 5 като излезеш към парка, никой не те безпокои. Чат-пат минават между блокчетата работяги напът за работа и слизат талази от хора от автобусите в посока метрото през подлеза. В парка нема никой, само с полицейската джипка се засичаме от време на време към 6 горе на вододайната зона към края на тяхната смяна, даже веднъж ме поздравиха. В центъра и в 4 да стана, до 7 ще са ме глобили 2-3 пъти за без паспорта на кучето, 4-5 ранобудни джогера и велосипедисти ще са се възмутили що не е с каишка, един път ще ме е спряла полиция за проверка на личната карта, 10-15 коли ще са ме клаксонирали... Не е за мен тва. Тука си го познавам и ми е спокойно, в центъра даже и в 5 часът сабахлен стават проблеми. Ял съм им и сандвичите, и дюнерите, и пицата – не ме кефи.
Алиса

Мнение от Алиса »

Nuke написа:
А, не е сакън и не е само у ваше село - и в нашата махала все се намира някой с все още неостъклена кухненска тераса да умирише комшулука с пушеци от готвено и печено. С точно същото оправдание: "то пък щото много чист въздух дишате, че моята печена риба ви е кусурът" Или: "ами скара е, вдига пушеци, апартамента си ли да одимявам". Точно този унаследен манталитет имах предвид. Малко или много, всички си го носим по наследство от бедните времена и градския живот в теснотия.

Хаха, дни след вашия диалог с Ружа за балконските скари попаднах на една новина в руска медия, даже щях да ти я постна с превод, но не ми се вдигаше вече потънала тема.
Вкратце: В Москва съдът наложил наказание 4 дни лишаване от свобода на гражданина Еди-кой си заради това, че печал шашлик на терасата си, а когато гражданинът Еди-що си му направил забележка, първият го напсувал на майка. Любителят на балконско барбекю редовно тормозел съседите си с такива нарушения.
:grin:

То, самото умирисване и ругаене едва ли да е новина точно пък в Русия, но туй, че в Москва вече ги вкарват направо в панделата, явно е. Позамогнаха се и те и взеха да се поевропейчват.
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: И аз имам такива преживявания и то, срам не срам - с роднина. У тях беше супер чисто, подредено, готино... Времената на родителите ни бяха времена "на гости" и сме ходили десетки пъти у тях. С преспиване (в провинцията е).
Старите обаче умряха, братовчед ми се ожени и стана това което разказваш и ти, че и още... Тая жена, какво чудо беше... Разглеле разведе се, та ни олекна на всички.
Онази мръсотия нямаше нищичко общо с парите.

Имам и настоящи съседи в тази категория. През 7-8 къщи, слава Богу!

Изобщо... което е пред очите ми не прави директна връзка между парите и мръсотията.
Добре де, аз да попитам за братовчед ти. Айде, снахата излязла немарлива, разхвърляна и не чисти. Обаче, той нали е пораснал и възпитан на ред и чистота? Той защо не си чисти и поддържа къщата? Или не е негово задължение, щом си е довел жена?
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:
Nuke написа:
А, не е сакън и не е само у ваше село - и в нашата махала все се намира някой с все още неостъклена кухненска тераса да умирише комшулука с пушеци от готвено и печено. С точно същото оправдание: "то пък щото много чист въздух дишате, че моята печена риба ви е кусурът" Или: "ами скара е, вдига пушеци, апартамента си ли да одимявам". Точно този унаследен манталитет имах предвид. Малко или много, всички си го носим по наследство от бедните времена и градския живот в теснотия.

Хаха, дни след вашия диалог с Ружа за балконските скари попаднах на една новина в руска медия, даже щях да ти я постна с превод, но не ми се вдигаше вече потънала тема.
Вкратце: В Москва съдът наложил наказание 4 дни лишаване от свобода на гражданина Еди-кой си заради това, че печал шашлик на терасата си, а когато гражданинът Еди-що си му направил забележка, първият го напсувал на майка. Любителят на балконско барбекю редовно тормозел съседите си с такива нарушения.

То, самото умирисване и ругаене едва ли да е новина точно пък в Русия, но туй, че в Москва вече ги вкарват направо в панделата, явно е. Позамогнаха се и те и взеха да се поевропейчват.
Остъклена е от 20 години, стандартен пвц двоен стъклопакет "люлинска мечта", лятно време става 40 на балкона. Но има няколко тънкаж подробности около скарата, които позволяват нейната употреба без риск от възбуждане на свръхчувствителни неврастенични носове – първо, тя се пуска изключително рядко и никога не за риба, а само за кебапчета стара планина от билата и разни лидълски телешки гъзарийки; второ, самата скара не е от онези старите със стоманените пръчки, които развиват изключително висока температура и после да се чудиш как да ги почистиш, а високотехнологично модернизирано чудо Тефал (ти мислиш за всичко), което изключва скарата автоматик и съответно опушването е сведено до минимум, а след употреба натискаш едно копче и всичко омаслено отива в миялната, така щото при следваща употреба каквото се нагрява да е 100% чисто като бебешко дупенце; и трето – тоя блок е на булевард и почти не съм виждал някой да стои на отворен прозорец, освен баба Зорка от втория етаж, която обожава да снайперира оттам по всяко време на денонощието, от булеварда влиза само прах, бял шум от двигатели и нощно време рев на форсиращи мотоциклети.

Иначе тя москва си е европеизирана още от не помня кой крал или кралица, Пешо 1-ви ми казва гъгъла, само че доколкото разбирам, в случая гражданинът Еди-кой си е бил лишен от свобода не за шашлика на терасата, а защото е нападнал Негово височество гражданинът Еди-що си. Благодаря се на Бога, че съм попаднал на късмета да не живея нито тук, нито на село, сред такива досадници и имам привилегията да си паля скарата когато си поискам, без да раздразня никого... С което не оправдавам простъпката на гражданина Еди-кой си, аз лично нямаше да реагирам така.
Алиса

Мнение от Алиса »

Nuke написа:
Иначе тя москва си е европеизирана още от не помня кой крал или кралица, Пешо 1-ви ми казва гъгъла, само че доколкото разбирам, в случая гражданинът Еди-кой си е бил лишен от свобода не за шашлика на терасата, а защото е нападнал Негово височество гражданинът Еди-що си. Благодаря се на Бога, че съм попаднал на късмета да не живея нито тук, нито на село, сред такива досадници и имам привилегията да си паля скарата когато си поискам, без да раздразня никого... С което не оправдавам простъпката на гражданина Еди-кой си, аз лично нямаше да реагирам така.
Не го е нападал, ве. "Матерился" - което означава "напсувал." Ся, само за псувни ако вкарваха в панделата /щом не си Путин/, половината шофьори щяха да са вътре.
Аз пък благодаря на Бога, че никой от съседите не ми окадява под прозорците, че щяхме да се матеросваме до второ пришествие.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

"Матерился" не е само псуване, а псуване на майКа! :grin: :shy: :winkw:
Алиса

Мнение от Алиса »

nakibest написа:"Матерился" не е само псуване, а псуване на майКа! :grin: :shy: :winkw:
Благодаря, Наки, вече информирах Нюк в резюмето как точно е псувал московският хулиган:

"Вкратце: В Москва съдът наложил наказание 4 дни лишаване от свобода на гражданина Еди-кой си заради това, че печал шашлик на терасата си, а когато гражданинът Еди-що си му направил забележка, първият го напсувал на майка. Любителят на балконско барбекю редовно тормозел съседите си с такива нарушения."
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Nuke написа:
Алиса написа:
Nuke написа:

Остъклена е от 20 години, стандартен пвц двоен стъклопакет "люлинска мечта", лятно време става 40 на балкона. Но има няколко тънкаж подробности около скарата, които позволяват нейната употреба без риск от възбуждане на свръхчувствителни неврастенични носове – първо, тя се пуска изключително рядко и никога не за риба, а само за кебапчета стара планина от билата и разни лидълски телешки гъзарийки; второ, самата скара не е от онези старите със стоманените пръчки, които развиват изключително висока температура и после да се чудиш как да ги почистиш, а високотехнологично модернизирано чудо Тефал (ти мислиш за всичко), което изключва скарата автоматик и съответно опушването е сведено до минимум, а след употреба натискаш едно копче и всичко омаслено отива в миялната, така щото при следваща употреба каквото се нагрява да е 100% чисто като бебешко дупенце; и трето – тоя блок е на булевард и почти не съм виждал някой да стои на отворен прозорец, освен баба Зорка от втория етаж, която обожава да снайперира оттам по всяко време на денонощието, от булеварда влиза само прах, бял шум от двигатели и нощно време рев на форсиращи мотоциклети.

имам привилегията да си паля скарата когато си поискам, без да раздразня никого...

разбирам те и приемам, ако аз бях получила всичко наготово, нямаше да се дразня, предполагам. При положение, че копам десетки години, за да си купя апартамент, после къща и некви ... няма да конкретизирам, да имат самочувстието, че могат да правят каквото си искат, ами... не е нормално, според мен.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа:
Добре де, аз да попитам за братовчед ти. Айде, снахата излязла немарлива, разхвърляна и не чисти. Обаче, той нали е пораснал и възпитан на ред и чистота? Той защо не си чисти и поддържа къщата? Или не е негово задължение, щом си е довел жена?
Абе да се оправи човекът, че много му се струпа по едно време на главата. Да му стискаме палци, защото е пич!
:-)
Пък и е от нашите. Може ли да е нещо да не е на тамън?
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа:
Алиса написа:
Абе да се оправи човекът, че много му се струпа по едно време на главата. Да му стискаме палци, защото е пич!
:-)
Пък и е от нашите. Може ли да е нещо да не е на тамън?
Абе, да е жив и здрав, но аз друго питах.
Как тъй, докато мама и тате са живи, къщата чиста и подредена, пък като се споминали и се нанесла съпругата, станало мърляво и мръсно? Синът чистофайник къде е в цялата картинка? Или само госпожата е виновна за разтурията и неумитите чинии?
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Алиса написа:
Nuke написа:
Не го е нападал, ве. "Матерился" - което означава "напсувал." Ся, само за псувни ако вкарваха в панделата /щом не си Путин/, половината шофьори щяха да са вътре.
Аз пък благодаря на Бога, че никой от съседите не ми окадява под прозорците, че щяхме да се матеросваме до второ пришествие.
Ми нападнал го е... Вербално. Някъде там из дебелите книги все има закон за това, явно он си е потърсил правата. Аз не бих, понеже такива неща не ми правят впечатление и ги приемам като фон, но както се казва, секви ги има.

С което пак казвам, не оправдавам постъпката на московския селтак, просто тия неща са ми твърда ниска топка, за да си мръдна пръста. Бели кахъри, че отсреща пекат агне, даже ще се насладя на миризмата. Безброй пъти съм надушвал дъх на загоряла манджичка между етажите и никога не ми е хрумвало да правя разследване, камо ли да търся сметка на "нарушителя". Слава богу, че у нас няма закон, който да забранява печенето на кебапчета на балкона, така че всеки, който има някакъв сериозен проблем с това и не може да заспива до ранни зори от пълен с презрение и див неприязън търбух, може спокойно да се оплаче надълго и нашироко на попа в Армения. Иначе както казах, аз лично отварям прозореца веднъж на високосна и в краен случай, ако толкова много ме подразни как някой е запалил кюфтетата отдолу, просто ще джасна прозореца – пътя на най-малкото съпротивление. Да тръгна да го издирвам, пък да ме псува, пък после да търся полиция, че да го опандизват... Тия филми не са моите.

Виж, ако се вихри бесен купон с аромат на ганджичка и яките бийтове на дре и спенснята – директно звъня на 112, за такива неща прагът ми на поносимост е под нулата.
Алиса

Мнение от Алиса »

Nuke написа: Ми нападнал го е... Вербално. Някъде там из дебелите книги все има закон за това, явно он си е потърсил правата. Аз не бих, понеже такива неща не ми правят впечатление и ги приемам като фон, но както се казва, секви ги има.
Викаш, може да умирисваш до дупка душата на комшията, но не и да го псуваш на майка.
Бе, не са от Люлин тези московци. :lol:

Се сетих за един стар виц. Панелен блок, новодомци всякакви, на горен етаж Пешо, тираджията, 120 кила мъжище с жена си, под тях младо семейство висшисти интелектуалци с бебе. И всяка вечер Пешо след работа сяда на ракийка и салата, надува сръбското и като нахрани душичката, излиза да пуши на балкона и си тръска цигарката върху прясно простряното пране на съседите отдолу. Така седмица, две, месец, два, накрая младият татко се престрашил, щото жена му надула главата и се качил да си поговори с комшията по този въпрос. Звъннал, отворил Пешо и запълнил рамката на вратата.
- Кажи, комшу.
- Уважаеми съседе, много извинявай за безпокойството, но дали ще може малко да намалявате музиката вечер, не можем да приспим бебето, пък и жена ми се оплаква, че трябва да припира прането от цигарена пепел, ако ти е удобно, може ли да не тръскаш поне върху пеленките на детето, бебенце е все пак, много съжалявам, че те занимавам, аз нямам нищо против, ама то, нали, заради детенцето и жена ми недоволства, знаеш как е...
- Добре.
Рекъл Пешо и затръшнал вратата. Пешовица любопитна го пита:
- Кой беше по това време, че те държа половин час?
- А, комшията отдолу, разбрахме се. Ей, жена този е голям мухльо, бе. Вместо да тресне с юмрук по касата като мъж и да изреве "КОМШУ, ДА ТИ ЕБА МАЙКАТА!!!", той ми се разписукал едва-едва "извинявай, ама да ти еба майката, да ти еба майката..."
Публикувай отговор