Намалям
- Green Light
Намалям
Няма дума "намалям"!
Спрете се, че ми намалихте граматиката егати!!!
Тази сутрин по не къде да е, а по БНР Хоризонт, не в какво да е предаване, а посветено на образованието и не кой да е, а "експертка" разработила образоваелна платформа (с участието на изкуствен интелект) ме убоде три пъти подред това "намалям".
Ама шофирам, в крав на краищата, не е безопасно, бе! Ако не ви пука за мен, помислете за другите хора, пътна обстановка е това...
После се замислих, че напоследък все убоден си ходя, защото направо не мога да се сетя да съм чул "намалявам" наскоро. Всевъзможни гости по радиа и телевизии все "намалят" ли "намалят" намалената ни грамотност.
Докато сигурно съвсем ще изчезне накрая и ще започнем да мукаме и да сочим като шимпанзетата.
Тази сутрин по не къде да е, а по БНР Хоризонт, не в какво да е предаване, а посветено на образованието и не кой да е, а "експертка" разработила образоваелна платформа (с участието на изкуствен интелект) ме убоде три пъти подред това "намалям".
Ама шофирам, в крав на краищата, не е безопасно, бе! Ако не ви пука за мен, помислете за другите хора, пътна обстановка е това...
После се замислих, че напоследък все убоден си ходя, защото направо не мога да се сетя да съм чул "намалявам" наскоро. Всевъзможни гости по радиа и телевизии все "намалят" ли "намалят" намалената ни грамотност.
Докато сигурно съвсем ще изчезне накрая и ще започнем да мукаме и да сочим като шимпанзетата.
- ПЪТник две
Re: Намалям
"Намалям“ е свършен вид на глагола.Green Light написа:Няма дума "намалям"!
„Намалявам“ е несвършен вид.
Искаш да кажеш, че правиш нещо еднократно-НАМАЛЯМ-действие с край.
Описваш процес, който се случва постепенно-НАМАЛЯВАМ-продължително действие.
Говориш за навик или повтарящо се действие-НАМАЛЯВАМ-несвършен вид.
Е на думи, а на практика май си прав! Много е тънка разликата между свършен и несвършен вид.
Последно промяна от ПЪТник две на 02.03.26, 14:47, променено общо 1 път.
]Мнението е позиционирано и няма общо![
Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.Green Light написа:Няма дума "намалям"!
Аз пък като прочета "напът", ми изтръпват зъбите. Най-ужасното е, че вече това е единствено правилното изписване според маститите експерти от БАН. Кой и защо е обявил война на свободно стоящите представки, ми е пълна мистерия.
- ПЪТник две
Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.Nuke написа:Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... ...
"Бла-блал" може да означава, че съм блал в минало време като блато.
Или пък е нещо типично нашенско, като : Бил съм се бил напил!
За мен това е съвършенство на езика ни български , а как го ползваме е друга тема????
Или е същата?
Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."ПЪТник две написа:Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.Nuke написа:Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... ...
За мен това е съвършенство на езика ни български , а как го ползваме е друга тема????
Или е същата?
Знам, че звучи тъпо.... Но е граматически тъпо. А иначе не е. Учете го тоя език.
- ПЪТник две
Точно така, Те езикът, а ние да се научим че всяка дума може дано си всякакъв смисъл?Nuke написа:Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."ПЪТник две написа:Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.Nuke написа:Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... ...
Или е същата?
Знам, че звучи тъпо.... Но е граматически тъпо. А иначе не е. Учете го тоя език.
И щом го научим, ще осъзнаем че няма проблем с думите а имаме с възприемането им...
Всичко това въобще не отменя тематичните ни лични мнения по темата, Напротив-важни са ни!
Иначе от какво друго да се уча..и ако не се уча, що се хабя да живея в този враждебен за мен свят....за нас де, за нас!
Всяка тема можем да направим, лека, приятна, поучителна за нас и полезна? Поне да се опитваме, заради нас.
- Green Light
Ще направя опит да оправдая тази грешка.Nuke написа:Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."
Сигурно знаеш, че учтивата форма претърпя промяна, която макар и малка се отрази именно на този аспект в обръщението(или по-точно в съгласуването на глагола). Преди петнайсетина години учтивата форма се разпростря и върху множестеното число.
Ние сме учили, че "Вие" с главна буква като учтива форма се използва само в единствено число. В множестено, дори в свръх-формален текст се изписва с малка буква "вие" и учтива форма не съществува. Има силна логика зад това.
Така че част от нас, моя милост в това число, съвсем неправилно, признавам на драго сърце, запомнихме да подчертаваме това единствено число като съгласуваме и глагола така.
"Вие, г-н Дюк, сте написал интересен постинг"
Един вид натъртвам че съм формален, уважителен, обръщам допълнително внимание към обръщението.
Трябваше ми време за да забележа че прави лошо впечтление, а неправилната граматическа форма рядко може да се различи от неграмотността. Езикът трябва да се уважава с правилата, които са приети.
И оправданията, както демонстрирам и сега, са твърде слаби, колкото и витиевати да са.
Така че подкрепям, но просто ми се искаше да кажа, че тази грешка не я правим с лошо сърце
- Green Light
Присъединявам се.Алиса написа: Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Аз пък като прочета "напът", ми изтръпват зъбите. Най-ужасното е, че вече това е единствено правилното изписване според маститите експерти от БАН. Кой и защо е обявил война на свободно стоящите представки, ми е пълна мистерия.
Аз също се опитах да протестирам по този въпрос. Даже в дира трябва все още да виси моля тема за "напът". Кое е наложило да е слято изобщо не разбирам?!
Питай ме, че да ти кажа. Ех, как ми липсва Мила да я разнищи тази приумица!Green Light написа: Присъединявам се.
Аз също се опитах да протестирам по този въпрос. Даже в дира трябва все още да виси моля тема за "напът". Кое е наложило да е слято изобщо не разбирам?!
Преди 1-2 години излезе тази мода. И, понеже на мъжа ми в работата им проверяват и редактират текстовете кат нацисти, с колегите си вдигнаха голям джангър, та се пускаха едни официални запитвания до едни мастити академици.
Ония отговорили подписано подпечатано, прономеровано и прошнуровано: "на път" вече се пише "напът" според официалната бг граматика и толкоз. Без обяснения от какъв зор.
- ПЪТник две
ПЪТник, споко, няма се шашкаш. В момента колегите вървят към понятието "образован невежа" и още не са достигнали до колко може да се образова невежеството му чрез образование!ПЪТник две написа:Точно така, Те езикът, а ние да се научим че всяка дума може дано си всякакъв смисъл?Nuke написа:Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."ПЪТник две написа: Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.
Или е същата?
И щом го научим, ще осъзнаем че няма проблем с думите а имаме с възприемането им...
Всичко това въобще не отменя тематичните ни лични мнения по темата, Напротив-важни са ни!
Иначе от какво друго да се уча..и ако не се уча, що се хабя да живея в този враждебен за мен свят....за нас де, за нас!
Всяка тема можем да направим, лека, приятна, поучителна за нас и полезна? Поне да се опитваме, заради нас.
И нека си умуваме образователно, има ли разлика между понятието финансов инспектор и инспектор по финансите!
Същото като инспектор по ебането и ебан инспектор!
Нещо извътре ме човърка че ако е за мен казано има разлика.... и че това е водещето към Правилата?
]Мнението е позиционирано и няма общо
Нищо че съм илитерат по темата предимно де - с английски основен език от десетилетия
Вече не мога да пиша правилно и се чудя как беше бе глътнал съм си граматиката
така че взимам пуканки и ще чета с удоволствие щото има литератори покрай мен разни и ми е интересно и това
като наука
Пак да ме захапеш или да захапеш "колегите", ама нейсе:-))) Одъртя, ма не омекна:lol:Алиса написа:Здрасти, Мило Ади, баш ми е драго да те видя тук.Adi написа: Ето ти я "мила" в нова носия.Не мога си вляза с дирския ник. Чета, но почти не пиша, изнервя ме тоя сайт. А и лаптопа смених, та още не мога да му навикна на новия.
Що се отнася до "напът" и "на път" са две различни части на речта и съществуват и двете, но с различна употреба. Слятото "напът" е наречие, което означава предстоящо действие - близо съм, предстои ми, напът да извърша нещо...
Примери:
Напът съм пред грандиозно откритие.
Напът съм да завърша най-после проекта.
Разделното "на път", се пише, когато се използва в смисъл на посока, пътуване. "На път" е сложна констукция на предлог със съществително и означава процес на пътуване, някой, който вече пътува, т.е. в процес на движение е...
Примери:
Ние сме на път.
На път за вкъщи купих хляб.
Рабира се, има спорове дори сред спецовете. ИБЕ в си рубрика си "Езикови справки" обясняват следното:
В сайта "грамотен. бг" твърдят, че единствено правилно е "на път".
ПавлинКа Върбанова пък в "Как се пише" е по-склонна да смята, че по-скоро винаги се пише разделно, но в по-горния случай, в който "дейтсвието предстои да бъде извършено" се допуска да бъде слято.
Това явление е от онези случаи, дето при много думи се допуска слято и разделно писане. При слято писане предлогът и съществителното или прилагателното име се превръщат- лексикализират е думата в наречия, но понеже това не става веднага и от раз, има период, в който успоредно циркулират и двете форми, докато наречието (слятото изписване) не изяде по-сложната езикова конструкция предлог + съществително/прилагателно. В момента "на път" и "напът" са в такова "междувремие" на успоредно съществуване на двете форми, като се има предвид, че все пак се долавя известна разлика, макар и тънка в значението на дветъе.
Такива подобни са двойките на ляво-наляво, на дясно-надясно, за това-затова, на път-напът, които могат да се срещнат и по двата начина, защото не са се превърнали все още напълно в наречия и имат тънка разлика в значенията.
Други пък окончателно са се превърнали вече в наречия и се пишат само слято. такива са вкъщи, наоколо, наесен и дори накино, представете си:-))) Накино вече станало наречие и трябва да се пише слято. Аз пък да ме убиеш, не мога да го напиша слято. Мен пък ми липсва Уникалната, особено в граматическите разпри
Обаче, по темата съм на път да разбия нечия глава!
Как пък за 60 години изчетени купища книги, учебници, текстове, документи от всякакво естество, някои писани и издавани отпреди да се родя, веднъж не срещнах изписано "напът" от зор да го превръщат в наречие? И досега българският читател чудесно се е справял да разделя по смисъл движение от намерение в зависимост от контекста на употребата на "на път". И на кой идиот му е скимнало, че бг граматиката трябва непременно да еволюира, като налага нови правила там, където старите и утвърдените поне от столетие си работят безупречно?
Аджамийска раота е това и напълно безсмислена зорлем да си измисляш и официализираш нови наречия, щото на кретените да им бъдело по-лесно да разберат какво пише в текста. А според мен - за да си оправдаеш заплатата, че уж нещо правиш и човъркаш по лексиката.
Абе, мен лично ми е безразлично. Такива спорни моменти, аз си ги пиша и употребявам както на мен ми е удобно и ми "звучи", дет вика безсънната. Но горното не съм го измислила аз, ами съм се позовала на експертите. Пък те, както сама виждаш, не са на едно мнение. А най-гадното е, че и едните, и другите имат основания и аргументи, на които се позовават. Опитала съм да изясня защо се получава тази двойственост, но или не е достатъчно да разбереш, или нарочно се правиш на улава:lol: Така или иначе, каквото и да ти казват спецовете, ти очевидно ще си го пишеш, както ти си знайш:blink: Що тогава да се разлайват кучетата!?:P
Тази мнителност и параноя ще ти изядат главата.Adi написа:
Пак да ме захапеш или да захапеш "колегите", ама нейсе:-))) Одъртя, ма не омекна:lol:
Щом не измисляш ТИ правилата, що се изживяваш зорлем като обвиняема и несправедливо наръфана?
Нали си говорим и си споделяме неформално ядовете и критиките? Залипсваха ми твоите наблюдения, написа ги и сега - ни в клин, ни в ръкав сама се катериш на кладата.
Ти ли ги пишеш речниците и учебниците, че сега ми реагираш кат набеден престъпник?
Алиса написа:Тази мнителност и параноя ще ти изядат главата.Adi написа:
Пак да ме захапеш или да захапеш "колегите", ама нейсе:-))) Одъртя, ма не омекна:lol:
Щом не измисляш ТИ правилата, що се изживяваш зорлем като обвиняема и несправедливо наръфана?
Нали си говорим и си споделяме неформално ядовете и критиките? Залипсваха ми твоите наблюдения, написа ги и сега - ни в клин, ни в ръкав сама се катериш на кладата.
Ти ли ги пишеш речниците и учебниците, че сега ми реагираш кат набеден престъпник?
А ти, ако не си ме ръфнала, що подскачаш!? Не мойш ли си запази неутралния тон и да не ми се "връзваш", ако смяташ, че съм болна параноичка и скачам от нищо
Споко ве, и ти ми липсваше, и не ти търся карез, закачам се само. Нали си говорим, както казваш и не може да не се вмъкне и някоя дежурна провокация. Недей да я свеждаш до параноя и прочее:-))
Е как да не ти се вързвам, като проявяваш симптоми на заразена от бяс? Аз и за болно куче ще взема мерки и ще вдигна джангър, че за жив чиляк ли няма!Adi написа:Алиса написа:Тази мнителност и параноя ще ти изядат главата.Adi написа:
А ти, ако не си ме ръфнала, що подскачаш!? Не мойш ли си запази неутралния тон и да не ми се "връзваш", ако смяташ, че съм болна параноичка и скачам от нищо
Green Light написа:Няма дума "намалям"!
Спрете се, че ми намалихте граматиката егати!!!....
"Забави…. забави…. По-полека. Забави. Забави.
По-полека. Забави. Забави. По-полека. Забави…"
Намали, намали...
- поручик Ржевски
Налага го това, че в БАН има един институт, в който без всякакъв смисъл работят едни лелки, които някак си трябва да си заслужат заплатите.Green Light написа:Присъединявам се.Алиса написа: Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Има и чич(ков/а)ци)!поручик Ржевски написа:Налага го това, че в БАН има един институт, в който без всякакъв смисъл работят едни лелки, които някак си трябва да си заслужат заплатите.Green Light написа:Присъединявам се.Алиса написа: Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Green Light написа:Няма дума "намалям"!
оценям, преценям, сменявам, отмарям....
Внукът, бил е към 3-годишен, идва и вика : бабо, болят ме ухоците
- ПЪТник две
Кажи му, че "ухи" действительно е правильно, ама на руски!ПЪТник две написа:Като малък синът ми ги наричаше Ухи-това е правилно Ухо-ухи!Селянка написа:опитах, казах: от уше, че е ушаци. ноооо, младежът отсече : правилното е ухо, затова е ухоциnakibest написа:Кажи му, че е правилно "ушаците"!
Казваше и джоби-Джоб-джоби.
Освен това му обясни, че е правилно само в НЕнормираната, разговорна руска реч.
В официалния, книжовен руски език за съжаление се води НЕправилно.
( А трябвало да е било "уши"... )
- ПЪТник две
Знаех си аз, че Русия и Путин са виновни!:-)nakibest написа: Кажи му, че "ухи" десйствително е правильно, ама на руски!![]()
![]()
![]()
Освен това му обясни, че е правилно само в НЕнормираната, разговорна руска реч.
В официалния руски език за съжаление се води НЕправилно.
( А трябвало да е било "уши"... )
Множественото число е трудно в българския език. Щерката : кино-кинове, кон-конове, конец-конецовиПЪТник две написа:Като малък синът ми ги наричаше Ухи-това е правилно Ухо-ухи!Селянка написа:опитах, казах: от уше, че е ушаци. ноооо, младежът отсече : правилното е ухо, затова е ухоциnakibest написа:Кажи му, че е правилно "ушаците"!
Казваше и джоби-Джоб-джоби.